JYPin pojilla iso edustus maajoukkueissa

JYP-pelaajilla on tungosta Suomen nuorten maajoukkueissa marraskuun maajoukkuetauolla. Kokoonpanot julkaistiin maanantaina. JYPillä on yhteensä muhkeat kahdeksan pelaajaa mukana U19- ja U20-maajoukkueissa. Urho Vaakanaista lukuun ottamatta he ovat pelanneet tällä kaudella Mestistä JYP Akatemiassa.

U20-joukkueeseen valittiin Liigassakin esiintyneet puolustaja Vaakanainen, hyökkääjä Jerry Turkulainen sekä maalivahti Veini Vehviläinen. U19-joukkueeseen liittyvät Liigassa tällä kaudella debytoinut maalivahti Markus Ruusu, puolustaja Roni Allén sekä hyökkääjät Riku Sihvonen, Anton Stråka ja Samuli Ratinen.

U20-joukkue pelaa turnauksensa Ruotsissa, kun vastaan tulevat isäntämaan lisäksi Venäjä ja Tshekki. U19-nuorukaiset pelaavat puolestaan pääkaupunkiseudulla kolme kertaa Tshekkiä vastaan.

– JYPillä on runsas edustus marraskuun maajoukkuekokoonpanoissa. Jotenkin se ei ole niin yllättävää, että valinnat maajoukkueisiin ovat meidän osalta ”putken” loppupäässä. Rakenteet JYPissä tukevat ahkeran ”late bloomerin” kehitystä, JYPin urheilutoimenjohtaja Jukka Holtari sanoo.

– Meidän rakenteet tarjoavat hyvän kasvualustan tulla jälkiaallossa. Nämä ovat monelle uran ensimmäisiä maajoukkuepelejä, joten mitään lapsitähtiä eivät kaikki suinkaan ole, Holtari jatkaa.

Holtari korostaa erityisesti Akatemian merkitystä nuorten pelaajien kehittymisessä.

– Se on meidän pyhä kolminaisuus: A-juniorit, Akatemia ja Liiga. Näille pojille on joka viikonlopuksi samasta jäähallista löytynyt pelipaikka.

Akatemiassa pyritään kehittämään pelaajista ammattilaisia. Kohti terävintä huippua pyrkiessä on nuoren pelaajan ymmärrettävä ottaa vastuu omasta urastaan.

– Kun saamme jatkossakin poikia kehitettyä parikymppisinä nuorukaisina eteenpäin, niin seuraava uimahyppy lähtee eteenpäin jo ponnarilta eikä vaan kaakelilta. Tuossa iässä on myös usein voimistunut nuoren pelaajan ”omistajuus” omasta lätkäharrastuksestaan. Uran etenemismahdollisuudet paranevat merkittävästi, kun pojan urheilu-unelmat ovat enemmän jo hänen omiaan, hänen oma juttunsa, eivätkä esimerkiksi vanhempien, agenttien, valmentajien tai urheilujohtajien unelmia. Holtari kuvailee.

– JYPin Akatemia ja kahdeksan kappaletta tuoreita maajoukkuevalintoja ovat Jyväskylän traktorin oiva vastaus myös Pohjois-Amerikan juniorikiekon houkutuksiin. Pelaaja saa ansaitsemansa arvostuksen myös Suomessa pelaamalla. Meillä JYPissä hoituu myös koulut, hyvä urheilu ja elämän hallinta.

Jo mainittujen pelaajien lisäksi U17-joukkueeseen Kanadan turnaukseen valittiin puolustaja Anttoni Honka. Viime viikonloppuna U16-joukkuetta kipparoi puolestaan JYPin b-junioreista tuttu Henri Nikkanen. Hänen lisäksseen U16-joukkueessa nähtiin myös JYPin Aleksi Käyrä.