Lauri Merikiven JYP valmiina Liigaan – ”Pyrimme elämään hetkessä”

Lauri Merikivi lähtee perjantain liiga-avaukseen edessään ennen kokematon tilanne. Helsingin IFK:ta vastaan pelattavassa sarja-avauksessa 35-vuotias JYP-luotsi saa tulikasteensa liigajoukkueen päävalmentajana.

– Tämä on kaikin puolin mielenkiintoinen juttu. Pestin alussa aikanaan mietin, että millaista homma tulee olemaan ja millaisia ajatuksia päässä pyörii. Kyseessä on kuitenkin niin intensiivinen laji ja tämä työ pitää sisällään niin paljon joukkueen kanssa olemista, että en oikein ole ehtinyt asiaa edes miettiä, Lauri Merikivi linjaa.

Hurrikaaniluotsi tunnustaa olevansa innoissaan tulevasta ja myöntää samalla odottavansa mitä kaikkea eteen tulee.  Kauteen mahtuu aina hyviä ja huonoja hetkiä, sekä voittoja ja tappioita. JYP-käskijän mukaan tavoitteena on minimoida huonot hetket ja maksimoida hyvät hetket.

– Tulevaan on myös vaikea valmistautua, kun ei täysin voi edes vielä tietää mitä kaikkea eteen tulee. Tässä työssä on kuitenkin paljon samaa mitä olen viime vuodet tehnyt, eikä sitä koko asiaa loppu viimein oikein edes huomaa, kun ollaan kuitenkin koko ajan siinä hetkessä kiinni.

Liigassa aloittaa tulevalla kaudella kaikkiaan viisi päävalmentajaa, jotka luotsaavat ensimmäistä kertaa joukkueitaan pääkäskijän ominaisuudessa. Merikiven ohella joukkoon kuuluvat Ville Nieminen (Pelicans), Pekka Kangasalusta (Jukurit), Ari-Pekka Pajuluoma (Sport), sekä ensimmäistä täyttä kauttaan päävalmentajana toimiva Mikael Kotkaniemi (Ässät).

Lauri Merikiven aikakausi JYPin liigavalmentajana käynnistyy perjantaina (Kuva: Jiri Halttunen).

Kokeneet pelaajat iso voimavara

JYP kuuluu Liigan viime vuosien menestyksekkäimpiin joukkueisiin ja juuri tämän vuoksi jyväskyläläissikermältä odotetaan menestystä myös perjantaina käynnistyvältä kaudelta. Hurrikaanimiehistön ehdottomiin vahvuuksiin voitaneen listata kokeneet pelaajat, joilla on jo ennestään kokemusta voittamisesta.

– Mukana on paljon niitä pelaajia, jotka ovat olleet rakentamassa JYPiä. He ovat myös vaikuttaneet osaltaan siihen miltä JYP on aiemmin näyttänyt ja miltä JYP näyttää nyt. Totta kai se on meille iso voimavara, että joukkueessamme on pelaajia, jotka tietävät mitä menestyminen vaatii ja miltä joukkueen pitää näyttää, jotta sillä on mahdollisuus menestyä.

– Pyrimme elämään aina hetkessä, eikä meidän kannata menestymisestä ottaa sen suurempia paineita. Yritetään olla joka päivä niin hyviä kuin vaan voidaan, niin silloin ollaan jo aika pitkällä.

Tulevan kauden JYPistä löytyy sopivissa määrin sekä nuoruutta, että kokemusta. Menestymistä ajatellen jyväskyläläispalikat on kasattu paikoilleen melkoisen hyvällä ajatuksella, joskin toki vasta otteet kaukalossa näyttävät mihin saakka joukkueen rahkeet lopulta riittää.

– Joukkueesta löytyy nuoruuden intoa, taitoa ja ennakkoluulottomuutta. Kokeneempi pää taas tuo mukanaan tietoa, rauhallisuutta, sekä näkemystä ja ammattimaisuutta siihen miten asioihin suhtaudutaan. Kokeneet pelaajat ovat tällä hetkellä myös huippukunnossa ja he ovat osoittaneet sen, että ovat edelleen hyviä pelaajia tässä sarjassa.

JYP on viime vuosina niittänyt menestystä kaukalossa ja samansuuntaisilla odotuksilla lähdetään myös tähän kauteen (Kuva: Jiri Halttunen).

”Täytyy uskaltaa tehdä asioita”

Pelillisestä ilmeestä puhuttaessa JYP-komentajan mukaan tärkein asia on se, että joukkue näyttää siltä kuin se toimisi yhdessä koko ajan. Oli kyseessä sitten viisikko, nelikko, tai koko joukkue.

– Ulospäin pitää olla aistittavissa, että tässä ollaan kimpassa tekemässä jotain. Meidän täytyy myös uskaltaa tehdä asioita. Virheitä totta kai tulee aina, eikä sille voi mitään. Pyritään kuitenkin siihen, että uskalletaan toimia, mennä ja kokeilla. Se on sellainen asia, jota toivon näkeväni.

Lauri Merikivi uskoo, että tulevan kauden Liigassa nähdään jääkiekkoa, joka pikkuhiljaa alkaa muistuttaa entistä enemmän kansainvälistä lätkää.  Samalla sarjaan saataneen lisää mielenkiintoa ja väriä.

– Uskon, että Liigassa nähdään tulevalla kaudella taas vähän monipuolisempaa peliä eri joukkueilta. Jo viime vuonna oli nähtävissä, että joukkueet pelasivat vähän erityylistä peliä.

– Viisikot eivät olleet aina tiiviitä ja välillä kaukalossa tapahtui erilaisia juttuja. Uskon, että se lisääntyy tänä vuonna. Ei ole olemassa oikeaa tai väärää tapaa pelata jääkiekkoa, vaan on olemassa monenlaisia eri tapoja.