Risto Dufva valmiina haasteeseen – ”Hyvin työt tekemällä meillä on mahdollisuus”

Risto Dufva poistui JYPin liigajoukkueen peräsimestä 20. syyskuuta 2011. Hetkellä, jolloin liigakautta 2011-2012 oli pelattu ainoastaan kahden kierroksen verran. Kuluvan viikon maanantaina, 14. tammikuuta 2019, Dufva teki paluun hurrikaanilaivueen pääkäskijäksi.

Henkilökohtaisella tasolla pidän tätä pestiä mielenkiintoisena ja kovana haasteena. Toisaalta jääkiekkotyössä ei ole kuin hyviä paikkoja. Tämä on erittäin hyvä paikka ja tähän on hieno tulla, Risto Dufva hehkuttaa.

Viimeisen vajaan 7,5 vuoden aikana Dufva on toiminut päävalmentajana Liigassa Tampereen Tapparan, Rauman Lukon ja Mikkelin Jukureiden peräsimessä. Viimeisimpänä työpestinä ”RD” on kirjauttanut ansioluetteloonsa konsultin työtehtävät Puolan jääkiekkomaajoukkueen riveissä.

– Menneiden vuosien aikana olen tietenkin muuttunut ihmisenä. Silloin olin alle 50-vuotias ja nyt reilusti sen yli. Ihmisen olisi tarkoitus kehittyä ajan kuluessa. Toivottavasti kuulun siihen samaan ihmisryhmään,

Pelaajauransa maalivahtina luonut Risto Dufva, 55, kiekkoili Jyväskylässä aikanaan kausilla 1987-1988 Jyväskylän Lohessa ja 1990-1991 JyPHT:n riveissä. Jyväskyläläisvalmennuksessa ”RD” on toiminut kausilla 1991-1994, 1995-1996, sekä 2007-2011. JYPillä onkin aina ollut – ja tulee aina olemaan – oma paikkansa miehen sydämessä.

– Eihän minulla ole kuin yksi ”jyppi”. Tämä on minun kolmas tuleminen tähän seuraan. 28 vuotta sitten liityin joukkueeseen pelaajana ja 27 vuotta sitten olin täällä ensimmäistä kertaa pikkutakki päällä. Näiden vuosien ansiosta minulta löytyy jonkinlaista perspektiiviä organisaatiosta.

Tuttu näky vaihtopenkillä – Risto Dufva on jälleen valmis luotsaamaan JYPiä kohti menestystä (Kuva: Jiri Halttunen).

”Leikin lopullinen tulos ei ratkea viikonlopun peleissä”

Tähän mennessä Dufva on ehtinyt olla joukkueen parissa muutaman päivän, joiden aikana hän on käskyttänyt uutta joukkuettaan kolmissa jääharjoituksissa. Näiden yhdessä vietettyjen hetkien perusteella Riston ajatukset pestin vastaanottamisesta ovat pelkästään vahvistuneet positiivisemmiksi. Hurrikaanivalmentaja näkee, että JYPillä on edelleen saumat selviytyä taistelusta voittajana.

– Hyvin työt tekemällä meillä on mahdollisuus. Tietenkin meidän täytyy onnistua, eikä meillä voi olla epäonnea. Me ollaan siinä tilanteessa, että epäonnea me ei kestetä pitkässä juoksussa. Peli on kuitenkin ainoa, mikä kertoo totuuden joukkueesta ja siitä löytyvästä potentiaalista.

Risto Dufva luotsasi JYPin sen seurahistorian ensimmäiseen SM-kultaan kauden 2008-2009 päätteeksi ja nyt hänet palkattiin seuraan kääntämään joukkueen alavireisesti sujunut kausi myötätuuleen. Muutosvalmentajaksi tituleerattu ex-liigavahti toteaa, että juuri nyt kyse on siitä, mitä asioita tehdään tästä eteenpäin ja ennen kaikkea miten niitä tehdään.

– Kysymys on tässä hetkessä elämisestä ja siitä, että voittaminen on ainoa asia millä on merkitystä. Täällä tehtiin alkukausi hyvää työtä, mutta sarjan edetessä tulossuoritusta mittaava käyrä alkoi näyttää siltä, että tämä tahti ei riitä.

Jatkossa JYPin tulee olla valmis ja rehellinen tarkastelemaan sitä tosiasiaa, että onko pelaajistossa vielä varaa nostaa suorittamisen tasoa. Tähän mennessä nähdyllä menolla ei ole mahdollista pelata keväällä Suomen mestaruudesta.

– Sarjataulukkoa me ei oikeastaan ajatella sen enempää. Totta kai ollaan vähän palasteltu pätkiin mitä asioita meidän pelissä pitäisi olla, mutta missään tapauksessa tämän leikin lopullinen tulos ei ratkea vielä tulevan viikonlopun peleissä. Olemme tehneet oman suunnitelman ja katsotaan mihin suuntaan se lähtee menemään.

– Tietenkin me halutaan voittaa. Mieluiten kaikki pelit ja vielä ylivoimaisesti. Pitää kuitenkin valmistautua siihen, että todennäköisesti muut joukkueet ovat asiasta eri mieltä.

Hurrikaanimiehistö on ehtinyt vetää kolmet jääharjoitukset uuden päävalmentajan alaisuudessa (Kuva: Jiri Halttunen).

”Hurrikaani is back!”

Uusvanha JYP-luotsi on valmentanut vajaan kahdeksan edellisen vuoden aikana toisaalla, mutta tästä huolimatta Dufva myöntää seuranneensa ajoittain JYPinkin liigataivalta.

– Raumalla ollessani seurasin muutamana vuonna tarkasti sivu- ja keskisilmällä JYPiä, kun kohdattiin pari kertaa pronssipelissä. Tietysti minulla on Jyväskylässä paljon ystäviä ja seurassakin on ollut töissä paljon ystäviäni. Olen ollut vähintään välipuheissa tännepäin ja suurin piirtein tiedän mitä täällä on tapahtunut.

JYPillä on tämän kauden runkosarjaa jäljellä vielä 21 ottelua, joissa on jaossa 63 sarjapistettä. Tällä hetkellä jyväskyläläisjoukkueen ero viimeistä playoff-paikkaa hallussa pitävään Lappeenrannan SaiPaan on kahdeksan pistettä. Piste-ero ei ole mahdoton kuroa umpeen, mutta jokaisen voiton eteen joudutaan jatkossa vuodattamaan tähän mennessä nähtyä enemmän hikipisaroita.

– Perjantaista eteenpäin haluan nähdä jäällä loistavan, täynnä energiaa ja dynamiittia olevan JYPin. Hurrikaani is back!, JYP-käskijä naulaa lopuksi.

 

Teksti: Antti Hokkanen