”Mielestäni olin juuri sopiva tähän kaupunkiin”

JYP-nutussa vuosien saatossa seuralegendaksi noussut Éric Perrin päätti loistokkaan pelaajauransa tähän kauteen. Suomeen kanadalaiskiekkoilija saapui aikanaan vuonna 2000, jolloin ensikosketukset kotimaiseen liigakiekkoon tapahtuivat Helsingin Jokereiden peliasussa.

Se oli minulle vaikeaa aikaa, sillä olin juuri toipumassa vaikeasta polvileikkauksesta. Jokereihin tullessa en ollut parhaassa mahdollisessa pelikunnossa ja vaikka pystyin pelaamaan, niin en kuitenkaan ollut pelaamisen suhteen vaaditulla huipputasolla, Perrin muistelee.

Narripaidoissa tilille kertyi lopulta ainoastaan kuusi koitosta, minkä jälkeen tie vei loppukaudeksi Porin Ässiin. Tämä siirto oli lopulta ratkaisevassa roolissa ajatelleen kanadalaiskiekkoilijan koko peliuraa.

– Sain Ässissä uuden mahdollisuuden päävalmentaja Vladimir Jursinov juniorin kanssa. Hän antoi minun pelata ja juuri sitä olin etsimässä. Sitä, että joku luottaisi minuun ja antaisi minun olla se pelaaja, joka olen. Porissa se oli mahdollista.

 – Me emme voittaneet kovinkaan montaa peliä, mutta yksilötasolla olin menossa parempaan suuntaan. Olin silloin nuori ja oppivainen poika, joka pyrki harjoituksista lähtien tekemään kaiken kunnolla.

”Erkki” twistasi uransa loppuun saakka hymy suupielissä (Kuva: Jiri Halttunen).

”Halusin löytää ilon pelaamiseen”

Ammattilaisurallaan Éric Perrin kiekkoili lopulta 12 kautta Suomessa. Kanadalaispelaajan vyölle kertyi otteluita Jokereiden ja Ässien (2000-02) ohella myös Hämeenlinnan Pallokerhon (2001-02), Turun Palloseuran (2015-18) ja tietysti myös JYPin riveistä (2002-03, 2010-2015, 2018-19).

– Matkaan on tarttunut kaikenlaisia hyviä muistoja. Saavuin Suomeen aikanaan erilaisista syistä. Tavoitteeni oli parantaa itseäni kiekkoilijana, päästä pelaamaan korkeimmalla sarjatasolla ja sitä kautta pelata vielä joskus NHL:ssä. Päämääräni oli kehittää peliäni siihen suuntaan ja tein sitä kolme vuoden ajan. Opin paljon itsestäni ja siitä, miten tulla ammattilaiseksi ja miten oikeasti täytyy tehdä töitä päästäkseen huipulle.

– Jouduin käymään noiden vuosien aikana läpi vaikeita aikoja, mutta samaan aikaan myös hyviä hetkiä. HPK:n riveissä voitin SM-pronssia, minkä jälkeen tulin JYPiin ja pelattiin hyvin playoffeissa (2002-03). Jyväskylässä koko kaupungista huokui tuolloin energia ja jännitys. Se antoi minulle hyvää boostia palata takaisin Pohjois-Amerikkaan hyvän itseluottamuksen kera.

Stanley Cup-voittaja ja Suomen mestari (Kuva: Jiri Halttunen).

Kaudella 2003-04 Perrin edusti NHL-seura Tampa Bay Lightningia, jonka riveissä ”Lavalin Leijona” voitti lopulta himoitun Stanley Cup-mestaruuden. Sittemmin kohtalo toi miehen AHL-kaukaloiden (Hershey Bears), sveitsiläisjäiden (SC Bern, EHC Biel-Bienne), NHL-areenoiden (Tampa Bay Lightning, Atlanta Thrashers) ja KHL-näyttämöiden (Avangard Omsk) kautta takaisin JYPiin.

– Kun tulin takaisin Jyväskylään toistamiseen, niin silloin motiivini oli aiempaa kertaa erilaisempi. Nyt halusin löytää jälleen ilon pelaamiseen, koska olin vuosien saatossa kadottanut sen. Muistan Jyväskylän olleen se viimeisin paikka, josta aiemmin sain energiaa ja iloa peliini. Täältä loppujen lopuksi myös löysin sen etsimäni onnen uudelleen.

”Ei kukaan voi olla täällä niin kauaa!”

Helmikuussa 2018 Turun Palloseuraa edustanut Perrin teki liigahistoriaa nousemalla Liigan kaikkien aikojen tehokkaimmaksi ulkomaalaispelaajaksi. Samaisen vuoden joulukuussa Éricnousi eniten liigaotteluita pelanneeksi ulkomaalaiskiekkoilijaksi ohi Allan Measuresin, joka edusti Rauman Lukkoa ja Tampereen Ilvestä vuosina 1987-2001.

– Tähän liittyy eräs hauska muisto vuosien takaa, kun Porissa ollessani samaan aikaan Raumalla pelasi hyvä ystäväni Bruce Racine. Hän pelasi Lukossa yhdessä Measuresin kanssa, joka oli vielä siihen aikaan Suomessa. Muistan myöhemmin tavanneeni Allanin ja samassa yhteydessä Bruce sanoi hänen olleen Suomessa jo 14 vuoden ajan. Ajattelin silloin, että hullu mies! Ei kukaan voi olla täällä niin kauaa!

– Kun olin sitten itse ohittamassa Allania pelattujen otteluiden määrässä, palasin takaisin tuohon hetkeen ja nauroin mielessäni. Se oli hullua! Muistan erityisesti sen päivän, jolloin sanoin hänelle, etten voi uskoa, että olet asunut täällä 14 vuotta.

Éric Perrin merkkautti tililleen lopulta 643 runkosarjaottelua, joissa syntyi tehot 189+343=532. 96 pelattua pudotuspeliä tuottivat puolestaan tehot 28+47=75.

Perrin sai lokakuussa 2018 tililleen 600. liigaottelua. SM-liigan muistolaattaa ojentamassa JYP Jyväskylä Oy:n puheenjohtaja Jukka Seppänen (Kuva: Jiri Halttunen).

Liigan tulevaisuutta kanadalaiskonkari pohtii ristiriitaisin miettein. Pelaaminen on muuttunut modernimpaan suuntaan ja uusi sukupolvi on ottamassa askeleita kohti ammattilaisuutta.

– Minun on pitänyt sopeutua muun muassa näihin asioihin omassa pelaamisessa. Jos vertaan tätä hetkeä vuosiin 2000 tai 2010, niin mielestäni silloin pelaamisen taso ja laatu olivat korkeammalla. Tuolloin Suomessa pelasi paljon hyviä ulkomaalaispelaajia ja Liigassa oli oikeasti ”vaikea” pelata.

– Tällä haavaa joukkueita on paljon, enkä tiedä onko se hyvä vai huono asia. Jossain määrin se saattaa karsia pelaajien laatua ja se on mielestäni yksi asia, jota kannattaa pitää silmällä. Laatu on tärkeää. Se on tärkeää kannattajille, viihteelle ja Liigan kehitykselle.

”Klikkasimme saman tien” 

JYP-nutussa vierähti kaikkiaan seitsemän kautta, joita muisteltaessa Perrin menee hetkeksi sanattomaksi. Herkistyminen on lähellä, kun mies alkaa kerrata millainen vaikutus JYPillä, Jyväskylällä ja keskisuomalaisilla on ollut häneen.

– Olen aina tuntenut suurta mukavuudenhalua tässä kaupungissa. Jyväskylä on minulle eräänlainen turvapaikka. Tuttu paikka, jossa kaikki asiat tuntuvat oikealta. Yhteys ihmisiin ja yhteisöön. Se tunne, kun koet olevasi arvostettu. Mielestäni olin juuri sopiva tähän kaupunkiin. Klikkasimme saman tien.

– Kehityksellisesti seitsemän JYPissä vietettyä vuotta olivat minulle hienoja. Tulin täällä siksi pelaajaksi, joka olen tänä päivänä. Olen tälle kaupungille paljon velkaa siitä, mitä se on antanut minulle. Joku voi ehkä sanoa minun antaneen Jyväskylälle paljon, mutta näen itse asian niin, että jyväskyläläiset ovat antaneet myös minulle paljon. Eikä pelkästään minulle, vaan myös perheelleni.

”Mielestäni olin juuri sopiva tähän kaupunkiin” (Kuva: Jiri Halttunen).

Éric toteaa jokaisen JYP-kauden pitäneen sisällään jotain erikoista. Kirkkaimpana helmenä muistissa on tietysti kevät 2012, jolloin JYP voitti liigahistoriansa toisen SM-kullan Perrinin viimeistelemällä jatkoaikamaalilla.

– Kausi alkoi vaikeasti, mutta taistelimme tiemme pudotuspeleihin. Puskimme toisiamme kohti mestaruutta. Seuraavalle vuodelle menetimme paljon pelaajia (muun muassa Juha-Pekka Hytönen), minkä seurauksena minusta tuli joukkueen kapteeni. Se oli myös erikoinen hetki. Saada se rooli ja käsitellä sitä ensimmäistä kertaa urallani. Oli myös niitä vuosia, jolloin pelaajia lähti ja piti haastaa itseä pitämään JYP pelillisesti korkealla tasolla.

Uran päättyminen JYPissä ei käynyt mielessäkään

Helmikuun 23. päivä 2015 Perrin eli hetkeä, jota hän ei ollut koskaan kuvitellut kokevansa. Tuona samaisena päivänä tiedotettiin, että JYPin ja kanadalaiskiekkoilijan tiet eroavat kauden päätteeksi. Tunteelliseksi tilanteen teki ennen muuta se, että Perrin tiesi jatkavansa peliuraansa, mutta uran päättyminen tulisi mitä todennäköisemmin tapahtumaan jossain muualla kuin JYPissä.

– Jos ollaan ihan rehellisiä, niin se ei käynyt koskaan mielessäni, että pelaajaurani tulisi sen jälkeen vielä päättymään JYPissä. Tiesin pelaavani vielä kauden 2015-2016, mutta sen pidemmälle en tulevaisuuttani osannut ennustaa. Vietin Turussa lopulta kolme vuotta ja viimeisellä siellä pelatulla kaudella sain sellaisen energiaboostin, minkä ansiosta pelasin fyysisesti ja tilastollisesti hyvän kauden. Koin, että minulla riittäisi virtaa vielä yhteen pelikauteen.

Perrinin hyvän ystävän, Ari Könösen, myötävaikutuksesta asiat JYPin kanssa lähtivät lopulta rullaamaan ja kanadalaiskiekkoilijan paluu varmistui lopulta runsasmääräisen sponsorijoukon lähtiessä tukemaan hankintaa.

– En ollut uskoa sitä! Asian toimivuutta en epäillyt, vaan sitä miten moni ihminen juttuun lopulta lähti mukaan. Se oli ihan hullua!

Perrin teki paluun JYP-nuttuun 14. syyskuuta pelatussa sarja-avauksessa Helsingin IFK:ta vastaan (Kuva: Jiri Halttunen).

”Totta kai olisin halunnut uralleni ideaalilopun”

Lopullisesti pelaajaura päättyi tiistaina 19. maaliskuuta Raumalla, jossa Lukko eteni 4-1-voitolla puolivälieriin. Perrin merkkautti viimeisessä ottelussa tililleen yhden syöttöpisteen ja keräsi peliaikaa reilut 13 minuuttia. Tuloksellisesti JYPin kausi – ja samalla yksi hieno aikakausi – päättyi siis pettymykseen, jollaista ei ennen sarjan alkua osattu odottaa.

– Joskus on hauskaa, miten asiat menevät. Minulla oli JYPissä ollessani tällaisia kausia urallani aiemminkin, joten siltä osin siinä ei ole mitään uutta. Totta kai olisin halunnut uralleni ideaalilopun ja päättää sen mestaruuteen. Mutta entäs sitten? Olisiko sen jälkeen tullut tunne, että kenties haluaisinkin vielä jatkaa pelaamista? Laitoin tähän kauteen henkisesti ja fyysisesti kaiken peliin. Tällaisen lopputuleman jälkeen voin nyt sanoa, että ehkä nyt oli korkea aika lopettaa.

Runkosarjan viimeisessä kotiottelussa Oulun Kärppiä vastaan vietettiin JYP-legendan jäähyväisiä (Kuva: Jiri Halttunen).

”Eki” muistaa vielä tänä päivänä mikä häntä on inspiroinut lajin pariin lapsena. Inspiraation lähteenä olivat ne pelaajat, jotka ottivat aikaa huomatakseen hänet. Oli kyse sitten juttelemisesta tai nimikirjoituksen kirjoittamisesta.

– Jääkiekossa on kyse takaisin antamisesta. Sitä ei saa koskaan unohtaa. Vaikka olen vaihtanut joukkuetta monesti, niin olen aina yrittänyt pitää huolen siitä, että olen ollut osa yhteisöä. Parhaimmillaan se voi jopa muuttaa jonkun toisen elämän. Se antaa uskoa ja inspiraatiota. Jääkiekkoilijoiden ei pidä unohtaa mistä he ovat tulleet. Koen sen olevan se perintö, jonka haluan jättää jälkeeni.

”Vau, nyt sinulla on enemmän aikaa minulle!”

Vaikka pelaajauran päättymisestä on aikaa vasta reilun viikon verran, katsoo Perrin jo nyt tulevaisuuteen. Hän myöntää haluavansa aloittaa jotain nopealla aikavälillä.

– Jääkiekko on tuoreena mielessäni ja haluaisin myös pitää sen siellä tuoreena. En usko voivani olla vaan paikallani tekemättä mitään. Isossa kuvassa olen avoimin mielin erilaisille vaihtoehdoille, mutta en kuitenkaan ole valmis mihin tahansa. Pidän jääkiekosta ja haluan tehdä jotain, joka haastaa minut. Jotain, jossa pääsen käsiksi toimintaan ja käyttämään hyväksi sitä tietoa, joka minulla lajista on.

Éric lupaa jatkossa viettää perheensä kanssa aiempaa enemmän laatuaikaa  (Kuva: Jiri Halttunen).

Viimeisen yhdeksän vuoden ajan Suomessa asunut Perrin perheineen on viihtynyt maassa mainiosti. Haastattelun lomassa Eric nostaa useampaan otteeseen esiin sanan onnellisuus, jota hän ei kuitenkaan viljele pelkästä kohteliaisuudesta. Jatkossa miehen läheiset tulevat taatusti olemaan myös entistä onnellisempia, kun tähän saakka pelaamiseen käytetty aika vapautuu perheen käyttöön.

– Kysyin pojaltani Alexilta mitä tunteita urani päättyminen hänessä herättää. Vastaus oli ”Vau, nyt sinulla on enemmän aikaa minulle!”. Pidin todella siitä vastauksesta. Yritin urani aikani tietysti olla perheeni kanssa niin paljon kuin mahdollista, mutta tässä lajissa tulee väistämättä paljon poissaoloja ja sunnuntai on yleensä viikon ainoa vapaapäivä. Perheen kanssa vietetään aikaa, mutta se ei ole todellista laatuaikaa. Nyt odotan pääseväni viettämään sitä!

– Tietyllä tapaa perheeni on varmasti helpottunut, koska he tietävät miten intensiivistä tämä kaikki oli. Yritän olla hyvä isä ja aviomies, mutta kiekkoon panostan kaikkeni. Karen-vaimoni on elänyt kanssani tätä jokainen hetki ja hän on myös ollut silminnähden täynnä tunteita. Olemme kokeneet menneinä viikkoina kaikkea mahdollista. Nyt mielessä on päällimmäisenä helpotuksen ja jännityksen tunne siitä, että mitähän seuraavaksi tapahtuu.

”He antoivat minun tuntea hetkiä, joita halusin tuntea urani lopussa”

Haastattelutuokion päätteeksi Éric Perrin tahtoo kiittää perhettään, tukijoitaan ja lukuisia ihmisiä, jotka ovat olleet hänen mukanaan matkan varrella.

– Haluan kiittää perhettäni kaikesta tuesta. Vaimoni on elänyt mukanani melkein 20 vuotta. Se on pitkä aika, eikä kaikki vuodet ole olleet helppoja. Olen myös paljon velkaa perheelleni ulkomailla. Vanhempani, veljeni, siskoni. Heillä on ollut iso vaikutus urallani, minkä vuoksi he ovat myös joutuneet uhraamaan paljon tukeakseen minua.

– Olen sanonut aiemminkin sen, miten tärkeä tämä yhteisö ja kannattajat ovat olleet minulle urani aikana. Tämä on ollut ällistyttävä matka! JYP-kannattajien täytyy saada tietää miten tärkeitä he ovat olleet minulle urani aikana. Heidän täytyy saada tietää, miten he antoivat minun tuntea juuri niitä hetkiä, joita halusin tuntea urani lopussa. Onnellisuutta ja iloa pelata.

Hurrikaanikannattajat olivat uransa päättäneelle kanadalaiskiekkoilijalle tärkeitä läpi JYP-vuosien (Kuva: Jiri Halttunen).

 

Perrinin paluun Jyväskylään ja Keski-Suomeen mahdollistivat yhteistyökumppaneina seuraavat tahot: Harvia, Castom, Jyväs-Marine, Elonen, Kuljetusapu Kimmo Taipale, Firstbeat, H.Ojanperä/ Koura-autot, Rakennus ja Saumaus Sälli Oy, Jyväskylän Yrityskonsultit Oy, Eqvitia Oy, Kuljetusliike Finska, Rakennusliike Kaseva, Impuls Tukku Oy, TL-Maint Kiinteistöpalvelut, Rakennusliike Alonen, K-Market Vilja, Rengasliike Kumisetä, Hammaslääkäriasema Hammassirkku, Jyväskylän Autovaruste, Pohjola Rakennus, Art Catering Oy, Royal House Oy, Sisustusville Oy, Viwa-kiinteistöt Oy.

 

Teksti: Antti Hokkanen