Urheilutoimenjohtaja Viitanen katsoo jo tulevaan – ”Haluamme lähteä rakentamaan uutta tarinaa”

JYP julkisti keskiviikkona uuden toimitusjohtajan ohella myös tuoreen urheilutoimenjohtajan. Toukokuussa käynnistyvässä pestissä aloittaa Mikko Viitanen, 37, joka on toiminut viimeiset kolme kautta valmennuspäällikkönä JYP Juniorit ry:ssä.

Aiemmin pestissä toiminut Jukka Holtari oli mukana rakentamassa menestyksekkäitä jyväskyläläisjoukkueita. Tuskin kukaan voi kiistää sitä, etteikö siellä olisi se pohja olemassa.

– Paljon on puhuttu uudistuksista ja muutoksista. Se ei tietenkään tarkoita sitä, että kaikkia aiemmin tehtyjä asioita olisi tehty huonosti. Me haluamme nyt lähteä rakentamaan uutta tarinaa ja uutta polkua tulevaisuuden JYPille.

Jyväskyläläisseurassa on viime viikkoina nähty paljon henkilöstövaihdoksia, mikä on tuoreen urheilupomon mukaan pelkästään hyvä asia.

– Tuntuu siltä, että organisaatio itsessäänkin haluaa uudistua ja hieman ravistella vanhoja rakenteita. Nämä nimitykset ovat osoitus siitä, että nyt halutaan nähdä asioita ehkä hieman toisesta näkökulmasta.

– Muutoksilla pyritään tuomaan organisaatioon uusia tuulia ja lähteä sitä kautta hakemaan viime kauden tulokselliselle pettymykselle jälleen uutta nostetta.

Mikko Viitanen siirtyy JYPin urheilutoimenjohtajaksi JYP Junioreiden valmennuspäällikkön tontilta (Kuva: Jiri Halttunen).

”Menestystä tulee hyvän arjen kautta”

Seitsemän kauden ajan JYP-nutussa kiekkoilleella Mikko Viitasella on selkeä näkemys myös siitä, millaista seuran urheilutoiminnan pitäisi jatkossa olla.

– Toki ensin täytyy tutustua ihmisiin ketkä sitä toteuttaa ja heidän ajatusmaailmaansa. Lähdetään siitä pikkuhiljaa liikkeelle ja katsotaan mihin suuntaan yhdessä viedään tätä hommaa.

– Nämähän eivät koskaan ole yhden miehen showta. Tähän tarvitaan mukaan koko organisaatio ja urheilutoimen ihmisiä, että saadaan homma kuntoon. Tarkoitus on saada asiat näyttämään siltä, että täällä puhutaan 2020-luvun kiekosta ja urheilutoiminnasta.

Samaan hengenvetoon Viitanen muistuttaa myös siitä, miten tärkeää on totutella nuoria pelaajia jo 2030-luvun kiekkoon. Liigajoukkueesta puhuttaessa esiin nousee vastaavasti tämä hetki ja se, miten seuran edustusmiehistöstä saadaan jatkossa paras irti.

– Siitä on jonkin aikaa, kun viimeksi olin pelaajana organisaatiossa. Sen vuoksi ensimmäisenä täytyy hieman tutkiskella ja analysoida, sekä jututtaa viime vuosina seuran päivittäisessä toiminnassa mukana olleita ihmisiä. Sitä kautta päästään kiinni JYPin tämän hetken vahvuuksiin ja heikkouksiin, joita sitten lähdetään kehittämään eteenpäin.

– Jos mietitään asiaa pelaajan näkökulmasta, niin jostainhan se kertoo, kun vanhat pelaajat ovat halunneet tulla Jyväskylään takaisin. Se ei mielestäni ole merkki mistään mukavuudenhalusta vaan siitä, että heillä on ollut hyvä olla täällä. Heidän pelaamistaan ja hyvinvointia on arvostettu. Se on yksi selkeä vahvuus, josta täytyy pitää kiinni.

Entinen hurrikaanikiekkoilija pitää hyvää arkea menestymisen kivijalkana (Kuva: Jiri Halttunen).

Hurrikaaniseuran urheilupomolla on myös selvä näkemys koko organisaation tämän hetken tilasta ja siitä, mihin suuntaan jyväskyläläisjoukkueiden kilpailullinen kehitys on menossa.

– Edustusjoukkueen tehtävä on tietenkin menestyä ja sen eteen tehdään kaikki töitä. Kaikki sen alla oleva toiminta puolestaan pitäisi tähdätä siihen, että kehitetään pelaajia ja joukkueita. Kehitetään pelaamistaitoja ja muita ominaisuuksia yhteisön ehdoilla.

– Puhutaan joukkuelajista, jossa vuorovaikutustaidot ovat myös tosi tärkeitä. Me kasvatetaan pelaajia ja tietysti halutaan menestyä myös juniori-ikäluokissa. Haluan kuitenkin myös tehostaa sitä, että pelaajat kehittyisivät. Menestystä tulee hyvän arjen kautta, jos on tullakseen. Tätä kautta saadaan pelaajaputkesta parempia pelaajia, mikä mahdollistaa miesten edustusjoukkueen menestyksen. Se on ykkösjuttu tällä tasolla.

 

Teksti: Antti Hokkanen