JYP valmiina liigakauteen – ”Päästään vihdoin tositoimiin”

SM-liigakausi 2019-2020 käynnistyy virallisesti jo torstaina, kun viime kauden finaalipari Hämeenlinnan Pallokerho ja Oulun Kärpät ottavat yhteen. JYPin osalta pelit lyödään tulille perjantaina, jolloin kotikaukalossa luistelee vastaan juuri HPK. Hurrikaanileirissä uutta kiekkosesonkia odotetaan vesi kielellä.

– Olemme tehneet töitä koko elokuun ja menneet pelaamisen suhteen joukkueena eteenpäin. Saimme viime viikolla Raumalta hyvän voiton kokemuksen (JYP voitti Lukon jatkoajalla 6-5) ja kokonaisuutena pelasimme siellä hyvän ottelun, JYPin päävalmentaja Pekka Tirkkonen linjaa muutama päivä ennen sarjan alkua.

– Totta kai sen huomaa joukkueesta ja varmasti kaikista muistakin, että sarja lähestyy ja päästään vihdoin tositoimiin. Se on hyvä juttu, hurrikaanikoutsi lisää.

Pekka Tirkkonen on piirtänyt fläppitaululle valmiiksi voittoihin kantavat kuviot (Kuva: Jiri Halttunen).

Pekka Tirkkosen ja hänen aisaparinaan toimivan Ari Santasen JYP-taival on kestänyt nyt reilut viisi kuukautta. Uuden valmennuskaksikon tavoitteena oli aluksi oppia tuntemaan seuraa, sen ympäristöä ja pelaajat.

– Olemme ehtineet haastatella kaikki pelaajat läpi pariin kertaan ja nähneet heidät pelitilanteissa. Menimme jäälle elokuun alussa, minkä jälkeen ryhdyttiin ajamaan omaa pelitapaa sisälle. Joukkue on aika hyvin omaksunut sen tähän mennessä, Pekka Tirkkonen myöntää.

– Yritetään pitää asiat yksinkertaisina ja sitä kautta halutaan, että uskalletaan pelata peliä. Sen suhteen tuntuu hyvältä, että ollaan löydetty yhteinen sävel joukkueen kanssa, JYP-käskijä tunnustaa.

”Asiat lähteneet liikkeelle vanhasta muistista”

Tirkkoselta ja Santaselta löytyy yhteistä valmennushistoriaa Liigan osalta neljän kauden ajalta. Kausilla 2012-2016 kaksikko paiski töitä menestyksen eteen Lappeenrannan SaiPassa.

– Olimme kolme vuotta erossa, mutta tietysti pidettiin siinä välissä yhteyttä toisiimme. Nyt olemme päässeet takaisin hommiin ja sorvin ääreen. Asiat ovat lähteneet liikkeelle vanhasta muistista, Pekka selventää.

– Meidän molempien perheet asuvat muualla, joten meillä riittää aikaa tehdä töitä. Alussa on ollut pitkiä päiviä, mutta tietysti sarjan alku helpottaa siinäkin mielessä. Kaikki ylimääräinen jää ympäriltä pois ja päivät täyttyvät tietyistä rutiineista, JYP-luotsi lisää.

JYP-hyökkääjä Jani Tuppurainen (oik.) vastaanottamassa Pekka Tirkkosen valmennusteesejä (Kuva: Jiri Halttunen).

Uuden hurrikaanikäskijän ajatuksena on, että tulevalla kaudella kaukalossa nähtäisiin aktiivinen ja vauhdikas hurrikaanisikermä. Tavoite on myös olla hyvä jokapäiväisessä arjessa, mikä tarkoittaa ennen kaikkea laadukasta työntekoa.

– Pyritään pitämään kiekkoa ja pelata iloista peliä. Koitetaan pitää hyvä tasapaino hyökkäyksen ja puolustuksen suhteen. Mennään eteenpäin tiiviillä viisikolla ja koko joukkueena. Haluamme, että kaikki kantaisivat vastuuta. Yritetään jakaa pelaajia eri rooleihin ja sitä kautta pelata leveällä rintamalla.

– Haluamme myös tehdä Hippoksesta vierasjoukkueille ilkeän paikan pelata. Pyritään olemaan se osapuoli, joka määrää ottelun tahdin ja saada samalla kotiyleisö joukkueen taakse kuudenneksi kenttäpelaajaksi.

 

 

Antti Hokkanen