Tuhannes liigapeli kotihallissa edessä

Saarijärvellä asuva Kari Piispanen saa lauantain JYP-Tappara –ottelussa täyteen kunnioitettavan merkkipaalun, kun mies astuu Jyväskylän jäähallissa pelattavaan liigaotteluun jo tuhannetta kertaa.

– Ensimmäinen paikalla nähty liigapelini oli 22. syyskuuta 1985 pelattu JYP-HIFK –ottelu. Tuohon aikaan lipunmyyntipisteitä ei ollut kovinkaan montaa, minkä vuoksi jouduin tekemään hieman töitä saadakseni ottelulipun, Kari muistelee.

– HIFK oli silloin valtakunnallisesti kova joukkue, aivan kuten Ilves ja Tapparakin. Hallissa oli tuolloin mahtava hurmos ja meininki, Piispanen lisää.

JYP valikoitui Kari Piispasen joukkueeksi vuonna 1977, jolloin jyväskyläläisseura irrottautui itsenäiseksi seuraksi ja sai nimen JyP HT.

– Muistan, että tuolloin lanseerattiin myös ”JYP Liigaan” –projekti. Siitä saakka JYP on ollut minun joukkueeni. Divaripelejäkin kävin aikanaan katsomassa ja ensimmäisen kausikortin hankin kaudelle 1986-1987.

Vuonna 1982 pelattu Jyväskylän jäähallin avajaisottelu Suomi-Ruotsi oli Karille ensimmäinen Hippoksen lehtereillä (Kuva: Jiri Halttunen).

Karilta löytyy vyöltään myös runsaasti vierasjäällä nähtyjä JYP-otteluita, mittavat määrät harjoitusmatseja, sekä lukuisia European Trophy- ja Champions Hockey League –vääntöjä koti- ja vieraskaukaloista.

– JYPin mestaruuden ratkeaminen kotihallissa – se on vielä kokematta. Pekka Tirkkoselle voisin lähettää sellaisia terveisiä, että ensi keväänä voitaisiin tähdätä siihen, Kari Piispanen naurahtaa.

”Se varmisti liigahistorian ensimmäisen SM-mitalin”

Vuosien varrella Kari on ehtinyt todistaa jyväskyläläisjäällä yhtä sun toista, mutta kenties se kirkkain muisto ajoittuu 30 vuoden päähän, vuoteen 1989.

– Voitettiin välierissä Ilves ja päästiin sen ansiosta loppuotteluun. Se varmisti meille liigahistorian ensimmäisen SM-mitalin. Tunnelma hallissa oli silloin niin korkealla, että katto tuntui ratkeavan liitoksistaan.

Mieleenpainuvimmista pelaajista kysyttäessä haastatteluhetki pysähtyy toviksi, kunnes esiin nousee tuttuja nimiä jyväskyläläisestä kiekkohistoriasta.

Risto Kurkinen, Tero Lehikoinen, Jari Lindroos, Antti Virtanen, Jarkko ImmonenOssi Louhivaara, Petr Hubáček, Éric Perrin.. Heitä on niin paljon, etten mitenkään pysty arvottamaan pelaajia tiettyyn järjestykseen.Mielestäni jokainen heistä on ollut (osa on edelleen) arvokas joukkueelle omalla tavallaan.

JYPin Hall of Fame -seinä pitää sisällään Kari Piispaselle tuttuja kasvoja (Kuva: Jiri Halttunen).

Jutustelutuokion päätteeksi Kari Piispanen siirtyy vielä ajassa hieman taaksepäin ja nostaa esille erään muiston, joka hänelle on jäänyt Jyväskylän kiekkopyhättöön liittyen.

– Erään kerran pelipäivänä oli pakkasta 30 astetta ja uutisissa sanottiin sään vielä kiristyvän iltaa kohden. Mietin pitkään, että uskallanko lähteä Saarijärveltä peliin. Jos auto vaikka sattuukin jättämään tielle pakkasen vuoksi ja jään yksin keskelle pimeää.

– Lähdin kuitenkin lopulta ajamaan Jyväskylään ja tulin katsomaan peliä. Erätauoilla nappasin taukolipun kouraan ja kävin hetken aikaa käyttämässä autoa käynnissä, jotta pääsisin pelin jälkeen vielä takaisin kotiin.

Lauantaina Kari Piispanen kurvaa autollaan jälleen kerran kohti Hipposta. Nyt siis jo tuhannetta kertaa liigajäillä pelattavien kotiotteluiden merkeissä.

Antti Hokkanen