“Kauden päättäminen oli oikea ratkaisu”

Liigakausi 2019-2020 päättyi poikkeuksellisesti viime perjantaina maailmanlaajuisen koronavirus-epidemian vuoksi. Pudotuspelit olisivat käynnistyneet alkuperäisen ohjelman mukaan tämän viikon tiistaina, mutta tänä vuonna mestaruus jäi historiallisesti jakamatta. Ratkaisu pelien päättämisestä jo tässä vaiheessa kautta oli kova, mutta luonnollisesti ainoa – ja samalla oikea – vaihtoehto.

Viime päivinä päällimmäisenä on liikkunut mielessä mitä yhteiskunnassa tapahtuu, eikä niinkään kauden ennenaikainen loppuminen. Playoffit olisivat alkaneet tiistaina, mutta tällä hetkellä pääasia on oma ja muiden terveys, JYPin päävalmentaja Pekka Tirkkonen toteaa muutama päivä kauden päättymisen jälkeen.

JYPin päättyneen kauden viimeiseksi liigakamppailuksi jäi viime torstaina vierasjäällä käyty koitos Helsingin IFK:ta vastaan. Tyhjille katsomoille pelattu ottelu päättyi JYPin 4-3-jatkoaikavoittoon, mutta ymmärrettävästi pelin lopputulos oli isommassa kuvassa täysin toissijainen. Jo tuossa vaiheessa oli nähtävissä, että kausi tulee päättymään runkosarjaan.

– Tultiin pelin jälkeen normaalisti kotiin ja kokoonnuttiin perjantaiaamuna jäähallille, jossa vielä palauteltiin normaalisti. Iltapäivällä tuli sitten lopullinen tieto, että kautta ei enää jatketa.

Antti Kalapudaksen (oik.) 4-3-jatkoaikaosuma Helsingin IFK:ta vastaan jäi lopulta JYPin sesongin viimeiseksi (Kuva: Riku Laukkanen / Liiga).

”Yhdessä saamme taudin taltutettua”

Suomen jääkiekkoilijat ry, eli Pelaajayhdistys, kysyi viime torstain kierroksen jälkeen jokaiselta liigajoukkueelta mielipidettä pelien jatkamisesta. Kaikki 15 joukkuetta olivat sitä mieltä, että kausi pitäisi lopettaa välittömästi. 

– Kyseessä oli kaikin puolin yksimielinen päätös ja kauden päättäminen oli tietysti ainoa oikea ratkaisu. Kenenkään terveydellä ei voi ryhtyä leikkimään, hurrikaaniluotsi korostaa.

JYP-luotsi Pekka Tirkkonen (takarivissä, toinen vas.) piti kauden päättämistä oikeana ratkaisuna (Kuva: Jiri Halttunen).

Pääministeri Sanna Marin (sd) tiedotti maanantaina Suomen hallituksen uusista toimista koronavirus-epidemiaa vastaan. Koko maassa otettiin välittömästi käyttöön valmiuslaki, jolla voidaan rajoittaa ihmisten liikkumista henkeä ja terveyttä uhkaavan vakavan vaaran vuoksi.

Olen seurannut tapahtumia ja yrittänyt elää annettujen ohjeiden mukaan. Samalla on ilman muuta tiedostettu, että kyseessä on vakava tilanne. Tästä kuitenkin varmasti selvitään säädöksiä ja asetuksia noudattamalla, Pekka Tirkkonen sanoo.

– Yhdessä saamme taudin taltutettua. Tavoite on tietysti saada kaikille turvallinen ja terveellinen olo, jotta pääsemme jatkamaan normaalia elämää, Tirkkonen lisää.

“Varmasti jäi parannettavaa”

Runkosarjassa kahdeksannelle sijalle päättyneen JYPin kausi oli kaksijakoinen. Syyskaudella peli kulki komeasti, mutta tammikuussa käynnistynyt heikompi jakso sävytti lopulta lähestulkoon koko kevätkautta.

– Tavoitteena oli sijoittua runkosarjassa kuuden joukkoon, mutta sitä ei ihan saavutettu. Pelit olisivat kuitenkin jatkuneet pudotuspeleissä kotiedulla, mutta sen tarkemmin mennyttä kautta ei ole vielä ehtinyt analysoida.

Julius Nättinen iski runkosarjassa 33 maalia ja voitti niiden myötä Liigan maalipörssin (Kuva: Jiri Halttunen).

Hurrikaaniryhmä kääri alkukaudesta tililleen mukavasti voittoja, mikä oli suurelta osin tehokkaan hyökkäyspelaamisen ansiota. Vuodenvaihteen jälkeen joukkuetta runteli vaikea jakso, minkä aikana tappiot seurasivat toinen toistaan. Loppukautta kohden JYPin puolustuspelaaminen kuitenkin tiivistyi ja voittoja napsui plakkariin alkuvuotta enemmän.

– Varmasti jäi paljon parannettavaa. Aivan kaikilla ei vielä riittänyt paukut 60 ottelun ehjään kauteen. Moni pelaaja oli uudessa roolissa, mutta nyt he saivat kokemusta siitä, mitä vaatii jotta pystyy pelaamaan 60 peliä tietyllä tasolla ilman heilahteluja.

– Se vaatii rutiinia, arjen hallintaa, arjessa motivaation ottamista ja vielä enemmän arjessa nauttimista.

“Alussa oli paljon uuden oppimista”

Pekka Tirkkonen hyppäsi kaksivuotisella sopimuksella JYP-ruoriin vuosi sitten maaliskuussa. Debyyttikausi hurrikaanimiehistön peräsimessä käynnistyi runsas vuosi sitten uusien asioiden oppimisella ja uusiin ihmisiin tutustumalla. 

– Joukkueessa ei ollut ennalta tuttuja pelaajia ja muutenkin seurassa oli tapahtunut isoja muutoksia. Syksyn hyvällä jaksolla meillä oli onnistunut leiri Tanhuvaarassa, jossa saatiin asioita eteenpäin joukkueena.

Pekka Tirkkosen ura JYPin peräsimessä käynnistyi vuosi sitten uusien asioiden opettelulla (Kuva: Jiri Halttunen).

– Sarjan alussa saatiin kokemusta tosipeleistä ja tosiarjesta. Tuli onnistumisia ja löydettiin keinot voittaa pelejä. Kenties siinä vähän myös sokaistuttiin, sillä viimeisellä jaksolla takaisin voittojen tielle nouseminen vaikeutui. Mikään ei oikein toiminut ja siihen meni paljon voimia. Se jakso oli liian pitkä, emmekä saaneet tappiokierrettä poikki ajoissa.

Hurrikaaniluotsin tulon myötä JYP-valmennus täydentyi myös Ari Santasella, joka oli jo aiemmin työskennellyt yhdessä Pekka Tirkkosen kanssa useamman vuoden ajan.

 –Yhteistyö “Sannin” kanssa on helppoa, kun kyseessä on vanha tuttu. JYPissä oli hyvä aloittaa työt yhdessä, sillä tilanne oli molemmille sama. Kaikki oli uutta ja opettelemista löytyi. 

Pekka Tirkkonen (oik.) ja Ari Santanen (vas.) astuivat JYP-laivan peräsimeen vajaa vuosi sitten (Kuva: Jiri Halttunen).

JYP-yhteisö jätti ensimmäisen kauden perusteella Pekka Tirkkoselle mieleen positiivisen kuvan. 

– Kyseessä on iso yhteisö, jota voisi kuvailla myös yhteiseksi isoksi perheeksi. JYP on Jyväskylässä iso juttu. On ollut hyvä olla mukana ja huomata, miten esimerkiksi jäähallilla kaikki moikkaavat toisiaan. Teemme töitä yhteisen jutun eteen, mikä on iso voimavara tulevaisuutta ajatellen.

 

Antti Hokkanen