Otteluraportti JYP–HIFK 15.03.2022

Kotipelien päättäminen tyylillä, siitäpä oli Hippoksen tiistai-illassa kyse, kun JYP pelasi kauden viimeisen kotipelinsä. Yllä leijui ikävä varjo, sillä tämän kalenterivuoden aikana JYP ei ollut napannut yhtään kolmen pisteen voittoa kotipeleistä.

Nyt varjot ja muut peikot kaikkosivat, kun JYP kaatoi HIFK:n viihdyttävän iltapuhteen päätteeksi. Ottelun viimeiseksi osumaksi jääneestä 3–2-maalista vastasi Samuel Valkeejärvi ajassa 55.48. Lopussa tarvittavat torjunnat otti 28 kertaa torjunut Konstantin Shostak.

– Hieno suoritus joukkueelta kokonaisvaltaisesti, pelaaminen oli tasapainoista. Meistä näkyi energia ja rohkeus pelata peliä, Jukka Ahvenjärvi summaa.

Voiton yksi hahmoista oli myös syöttöpisteen napannut Jerry Turkulainen. Hyökkääjä viilettää parhaillaan neljän ottelun pisteputkessa ja pelasi tänäänkin tärkeitä minuutteja puolustussuuntaan, kun JYP suojeli johtoaan loppuhetkillä. Nuorentuneessa joukkueessa pelaaminen on tarkoittanut myös Turkulaiselle kasvun paikkaa.

– En oikein alkuun osannut käsitelläkään tilannetta. Olen ollut pitkään kokeneiden äijien kanssa ja ei ole ollut niin isossa roolissa joukkueessa. Jotain askeleita oikeaan suuntaan olen ottanut, hyökkääjä myöntää.

Voitolla JYP varmisti sen, ettei se jää sarjassa viimeiseksi. Sijoitus on joko 13. tai 14.

Vaikeuksien kautta johtoon
Ottelun avausmaali nähtiin vasta ottelun puolivälin tienoilla, kun Joakim Kemellin ulkosyrjäohjaus ohitti hölmistyneen Michael Garteigin. Garteig ja HIFK:n hyvä puolustuspelaaminen olivat suurimmat tekijät sille, että avausmaali venyi melko pitkälle, sillä JYP astui alussa kuskin paikalle ja pelasi avauserässäkin kolme ylivoimaa. Ylärimaa lähemmäksi maalia hurrikaaniryhmä ei kuitenkaan päässyt.

– Erittäin terävä sisääntulo. Kiekon liikuttaminen oli hyvää ja olimme pelin päällä, Ahvenjärvi kertaa.

Kemellin maali vapautti energiaa ja pian Adam Brodecki tuulettikin jo 2–0-johto-osumaa. Tämä kuitenkin hieman lamaannutti isäntiä ja HIFK nappasi pelin hyppysiinsä.

Vielä toisen erän puitteissa Alex Broadhurst toi helsinkiläiset maalin päähän ja päätöserässä tasoitusmaalista vastasi JYPistä HIFK:hon vuokralle siirtynyt Reid Gardiner. Gardinerin kauden 22.maali nosti hänet Liigan maalipörssin jaetulle kärkipaikalle.

Usein tällä kaudella JYP ei ole pystynyt katkaisemaan väärään suuntaan lähtenyttä kierrettä, mutta nyt kävi toisin. Jordan Schmaltzin pahan kiekonmenetyksen jälkeen Severi Lahtinen tarjosi Samuel Valkeejärvelle paikan, josta hän ei erehtynyt.

3–2-johtoasemassa JYPin pelaaminen oli kypsää ja HIFK:n paineistuksesta huolimatta johto kesti loppuun saakka. Tämä tarkoitti kauden kolmatta päänahkaa helsinkiläisistä.

– Kolmas erä oli meiltä kypsää kiekkoa sarjan kärkijoukkuetta vastaan. Vaikka he tulivat tasoihin, teimme kärsivällisesti töitä, Ahvenjärvi kertaa.

JYP on kerännyt maaliskuun seitsemästä ottelusta kymmenen pistettä. Jukka Ahvenjärvi kehui joukkueen pelanneen keväällä kauden parasta jääkiekkoa ja myös Turkulaisen mielessä oli tietynlainen haikeus, kun hyvistä otteista huolimatta kausi päättyy runkosarjaan.

– Tämä on joukkueurheilua ja pisteitä pitää ottaa tasaisesti. Emme ole luovuttaneet missään vaiheessa ja ollaan jatkettu pelaamista sekä työntekoa. Se ei riittänyt siihen, mihin haluttiin.

JYPin kausi päättyy kahteen vieraspeliin. Torstaina matka käy Raumalle Lukon vieraaksi ja kausi huipentuu viikon päästä Kuopioon. Hurrikaaniryhmällä on molemmissa peleissä sauma tehdä kiusaa pudotuspeleihin halajavalle joukkueelle.

– Mennään samaan malliin vain. Jää parempi mieli, jos mennään kunnolla, eikä vain pelailla, Turkulainen päättää.

Toimittaja: Jere Korkalainen
Kuvat: Jiri Halttunen