Glamour vaihtui hikeen – Ville-Veikko Pohjanvirta hyppää innoissaan Liiga-valmennukseen

Kauden 2022–23 valmistelut potkaistiin käyntiin, kun ennen vapun juhlistamista JYP käynnisti testiviikot. Uuden joukkueen kokoontumisen yhteydessä myös JYPin uusi fysiikkavalmentaja Ville-Veikko Pohjanvirta on päässyt aloittamaan työnsä Liiga-joukkueen mukana.

– Kiekkoilijat yleensä tulevat kovalla innolla takaisin ja fiilis on kokonaisuutena hyvä. Myös itse puhkun intoa, kun joukkue on uusi. Minullekin tuli paljon onnittelu, joista huomasin, että tämä oli iso juttu myös läheisille. Pieni hetki glamouria, mutta nyt olen omassa elementissä, kun pääsee tekemään oikeasti hommia, Pohjanvirta kuvailee.

– Testeistä haluan kuulla, että vedetään melkein tajunnan rajamaille asti. Se, että joukkue tekee töitä hyvällä ilmeellä auttaa myös yksilöä.

Pitkään JYPin organisaatiossa työskennellyt Pohjanvirta on aiemmin ollut fysiikka- ja maalivahtivalmennuksen tehtävissä JYPin juniorijoukkueissa. Pitkä tausta niin kaupungissa kuin organisaatiossa on tehnyt paikat ja naamat tutuiksi, minkä takia hän on toiminut myös paikkojen esittelijänä uudelle valmennusryhmälle.

Vaikka hänen tittelinsä onkin fysiikkavalmentaja, jään ulkopuolella tapahtuvaa toimintaa suunnitellaan huolella valmennuksen yhteistellä panoksella.

– Minulla on vetovastuu siinä, kun olemme jään ulkopuolisissa hommissa ja hallinnoin kokonaisuutta siitä, mitä kukakin on milloinkin tekemässä. Yhdessä kuitenkin suunnitellaan ja tehdään paljon, koska jään ulkopuolella ja jäällä tapahtuvien asioiden pitää olla synkronoituja.

Testijaksosta käynnistyy tärkeä kauteen valmistava jakso, jonka aikana tehdään suuri osa fysiikkaharjoittelusta. Myös yksilöiden tarpeita otetaan huomioon pelaajien omien tarpeiden mukaan.

Yleisellä tasolla harjoittelu on kuitenkin melko samankaltaista, vaikka painopisteet pelaajien ja pelaajaryhmien tarpeiden mukaan vaihtelevatkin.

– Minkään ominaisuuden ei tarvitse olla aivan piikissä, mutta monessa asiassa pitää olla hyvä. Kesä on ykkösaikaa ominaisuuksien kehittämiseen, koska talvella taas pelataan paljon. Fysiikkaominaisuudet antavat raamit, mutta peli tapahtuu kuitenkin jäällä.

Oheisessa videohaastattelussa pureudutaan tarkemmin niin JYPin seuraaviin viikkoihin kuin fysiikkaharjoitteluun yleisemmin. Pohjanvirta kertoo myös omasta hypystään pelaajasta valmentajaksi sekä siitä, millä hektiselle kilpailuarjelle haetaan vastapainoa.

Toimittaja: Jere Korkalainen