JYPin junioritoimintaa vahvistetaan henkilöstöpanostuksin

JYPin junioriputkea on vahvistettu kolmella täsmärekrytoinnilla. Uutena satsauksena organisaatioon tulee kaksi kehitysvalmentajaa: Tommi Hämäläinen saapuu vastaamaan U16-U20 eli kilpavaiheen kehittämisestä, kun taas Iiro Sutinen vastaa U12-U15-ikäluokissa juniorikiekkovaiheen kehittämisestä.

Uusi urheilujohtaja sekä kehitysvalmentajat ovat strategian mukaisia satsauksia JYPin junioreiden urheilutoiminnan kehitykseen sekä eteenpäinvientiin.

– Näillä lisäyksillä haluamme varmistaa, että aina pienimmistä junioreista Liigaan saakka toiminta on mahdollisimman yhdenmukaista. Heidän avullaan osaamme ohjata lapsia ja nuoria harjoituksissa ja niiden ulkopuolella niin, että oma kehitys on maksimaalista, JYP Juniorit ry:n hallituksen puheenjohtaja Petri Puikkonen kommentoi.

– Haluamme vahvistaa yhteistyötä seuran sisällä. Rekrytoinnin sopivat juniorituotantoon panostamiseen, mikä on kirjattu myös meidän strategiaamme, JYP Jyväskylä Oy:n urheilutoimenjohtaja Mikko Viitanen sanoo.

JYP Juniorit ry:n uudeksi urheilujohtajaksi on valittu Tommi Nekkula, joka siirtyy JYPiin JyKin valmennuspäällikön tehtävistä. Nekkula aloittaa junioripuolen urheilujohtajana 9.5.

– Tulemme tekemään Tommin kanssa tiivistä yhteistyötä. Hänen lisäyksensä kautta pääsemme taas kokonaisuutena eteenpäin, Viitanen sanoo.

Kehitysvalmentajista Tommi Hämäläinen aloitti työnsä heti vapun jälkeen. Sutinen aloittaa työnsä 16.5. Kehitysvalmentajista Hämäläisen palkkauksessa JYPin osakeyhtiöllä on ollut merkittävä rooli.

– Kehitysvalmentajilla on erittäin tärkeä rooli yhdessä vastuuvalmentajien kanssa kehittää toimintaa aste asteelta laadukkaammaksi. Tulemme ottamaan huomioon erilaisia näkökulmia eri ikäluokissa, ja uusilla lisäyksillä on näkemystä, mitä se edellyttää, Puikkonen toteaa.

– Mietimme, miten taitoa ja kehitystä voidaan maksimoida harjoitusten sisällä, siinä on eroja ikäluokkien välillä. Ammatti-ihmisten avulla kehitämme myös valmentajia ja sitä kautta varmistamme, että jokainen harjoite olisi vielä nykyistäkin parempi.

JYP Juniorit ry:n visio vuoteen 2025 ylettävässä strategiassa on olla Suomen laadukkain jääkiekon junioriseura. Visio koostuu kolmesta väliportaasta: Jyväskylä on paras paikka kehittyä valmentajana, kehittyä urheilijana ja JYP on myös paras urheiluyhteisö sekä kasvualusta lapselle ja nuorelle.

Junioritoimintaan on luotu vahva pohja, jota kehittämällä noustaan Suomen absoluuttiselle huipulle.

– Juniorityössämme on jo ennestään todella paljon hyvää, mistä yhtenä esimerkkinä toimii Liigaan nousseet junioripelaajat. He kuvastavat, että meidän myllyssämme on mahdollista kehittyä huipputason pelaajaksi, Puikkonen toteaa.


Tommi Hämäläinen ja Tommi Nekkula

Nekkula palaa kasvattajaseuraansa

Nekkula korvaa JYP Juniorien urheilujohtajana Teemu Riikosen, joka lähti uusiin haasteisiin. Nekkulasta saadaan työhön kunnianhimoinen ja innokas johtaja.

– Työtä on paljon edessä, mutta tulen innoissani takaisin JYPiin. Sieltä neljävuotiaana alkoi jääkiekon kanssa taaplaaminen, joten kyseessä on paluu rakkaaseen kotiseuraan, Nekkula toteaa.

– Minä olen tässä orkesterin johtajana, yhdessä teemme töitä ja joku kantaa vastuun. Jokaisella on oma ruutunsa ja yksi mies kantaa vastuun siitä, että kaikilla on mahdollisuus onnistua mahdollisimman hyvin. Sitä kautta myös kokonaisuus on mahdollisimman hyvä.

Urheilujohtaja tulee vastaamaan urheilutoiminnan kokonaiskuvasta. Työtehtäviin kuuluu muun muassa seuran kasvattaminen sekä seuran strategian mukaisten toimenpiteiden johtaminen.

41-vuotiaalla jyväskyläläisellä on vahva tausta valmennus- ja johtotehtävistä jyväskyläläisissä kiekkoseuroissa. Jyväskyläläisen kiekkokartan tunteminen onkin yksi vahvuus hänen työssään.

– JYP on alueen kovin seura ja se on koko alueen etu, kun toiminta jokaisella nurkalla on mahdollisimman elinvoimaista. Meidän seuraava askeleemme on se, että pääsemme aivan kansalliselle huipulle olemaan strategianmukaisesti Suomen paras junioriseura, Nekkula toteaa.


Tommi Nekkula

Hämäläinen on pelaajalähtöisyyden puolestapuhuja

Tommi Hämäläinen saapuu Jyväskylään innostuneena uusista haasteista.

– Mielenkiinnolla odotan tulevaa. Palikat ovat kohdallaan ja odottavaisin tunnelmin lähden projektiin. Fiilikseni on että tästä tulee hyvä juttu, Hämäläinen kertoo.

– Olemme olleet jo pitkään Mikko Viitasen kanssa yhteydessä, vaikka aluksi ei ollut ihan tietoa, mitä tulen tekemään. Positiivinen lähtökohta, että yhteistyölle nähdään tulevaisuutta.

47-vuotiaalla keravalaisella on vahva pelaaja- sekä valmennustausta. Kokemusta on kertynyt rutkasti niin kansallisilta kuin kansainvälisiltäkin kentiltä. Viimeisimpänä hän toimi vuosina 2018–2020 Sveitsin pääsarjassa pelaavan Lausannen apuvalmentajana.

Hämäläisen vastuulla on pelaajakehitys junioriputken loppupäässä Liigan juniorisosopimuspelaajien sekä nuorempien potentiaalisten pelaajien muodossa. Hän vastaa U16-U20-ikäluokkien kilpajoukkueista sekä kilpakiekon urheilullisesta kehittämisestä.

Mies vannoo arvopohjaisen sekä pelaajalähtöisen valmentamisen nimeen.

– Tehdään mitä tarvitaan, jotta yhteisö ja yhteisön pelaajat voivat kehittyä. Haluan tehdä työtä pelaaja- ja ihmislähtöisesti ihminen ihmiselle. Haluan olla myös laajakatseinen työssäni. Ei ole vain yhtä tapaa tehdä töitä, jotta päätyy samaan tavoitteeseen, hän kommentoi.


Tommi Hämäläinen

Sutinen juurruttaa identiteettiä lapsiin ja nuoriin

Iiro Sutinen aloittaa työnsä toukokuun puolivälissä nuorimpien juniorien kanssa. Suunnitelmat kuulostivat miehen korvaan hyvältä, joten hän saapuu Jyväskylään innoissaan.

– Rekrytointiprosessissa oli lämmin vastaanotto ja tuli olo, että sovin tänne. JYPin strategia ja mitä siellä tehdään sopi siihen, miten minä teen työtäni.

39-vuotias mies on tutkinut valmennustoimintaa ja on mukana luomassa JYPin tieteeseen pohjautuvaa valmennuslinjaa. Valmennus on kokonaisvaltainen prosessi, johon kuuluu myös ihmisen kokonaisvaltainen kehittäminen.

Sutinen työskentelee junioriputken alkupäässä nuorimpien urheilijoiden kanssa. Työnkuvaan kuuluu pelaajien ja valmentajien kehittämistä ja seuran identiteetin juurrutusta muun urheilutoiminnan tukena U12-U15-ikäluokissa.

– Keskeinen asia tulee olla JYPin toiminnan vieminen yhdessä eteenpäin. Jyppiläisyyden pitää olla juttu, mikä tunnistetaan. Kun pelaaja pelaa, hänellä pitää olla tietynlaisia ominaisuuksia, Sutinen muotoilee.