Tuleeko NHL:n varaustilaisuuden lupaavin maalivahti JYPistä? – ”Totta kai se olisi hienoa”

Jyväskylässä on pitkät perinteet huippumaalivahtien kasvattajana, ja 18-vuotias Topias Leinonen on helppo nostaa seuraavaksi potentiaaliseksi huippunimeksi. Leinonen on kantanut isoa vastuuta niin seura- kuin maajoukkueissa jo useamman vuoden ajan.

Tänä kesänä Leinosella on edessä yksi välietappi, kun hän on päässyt NHL:n varausikään. Isokokoista Leinosta on arvioissa pidetty yhtenä maailman lupaavimpana maalivahtina koko maailmassa. Mahdollisuutta mennä varaustilaisuuden ensimmäisenä maalivahtina on väläytelty.

– Totta kai se olisi hienoa olla varaustilaisuuden ensimmäisenä varattava maalivahti. En sano tavoitteeksi, mutta periaatteessa sitä kuitenkin tavoittelee, nuorukainen miettii.

Viime kausi oli Leinoselle hieman rikkonainen, mutta mukaan mahtui myös hyviä kokemuksia. Yksi niistä oli ensimmäisten Liiga-minuuttien saaminen. Liiga-debyytti tuli syksyllä Hippoksella ja keväällä tilille tuli myös ensimmäiset ottelut aloittavana maalivahtina.

– Oli tavallaan hieno fiilis ensimmäisistä LIiga-minuuteista, mutta toki pieni pettymys, ettei pystynyt heti näyttämään parasta osaamistaan. Kevään ensimmäisistä starteista jäi hyvä fiilis. Vaikka voittoja ei tullut, niin pelasin omaa peliä, vahti muistelee.

Toinen tavoite täyttyi kauden lopulla, kun Pikkuleijonat nappasi pronssia alle 18-vuotiaiden MM-kisoista. Leinonen oli joukkueen ykkösmaalivahti.

– Hieno fiilis, kun pääsi kantamaan vastuuta ja voitettiin vielä pronssia. Sinne lähtiessä vähän jännitti, mutta samaa jääkiekkoa se lopulta on kuin vaikka täällä Jyväskylässä pelataan, “Löllö” miettii.

Turnauksen jälkeen Leinonen sai tauon, minkä jälkeen on alkanut jo kova harjoittelu kohti tulevaa kautta. Nuori maalivahti harjoitteli alkukesän JYPin Liiga-joukkueen mukana tulevaa kautta silmällä pitäen.

Yhteistyö JYPin muiden maalivahtien kanssa on sujunut hyvin, ja mielessä onkin selviä tavoitteita niin kesälle kuin myös vajaan kolmen kuukauden päässä häämättövälle kiekkokaudelle.

– On ollut kivaa harjoitella jengin kanssa. Minulla on fysiikan kanssa tekemistä, sitä halutaan saada ylöspäin. Tavoitteena kaudelle on saada mahdollisimman paljon pelejä. Jos niitä ei tule Liigassa, niin sitten vaikka KeuPassa tai U20-joukkueessa.

Katso videolta tarkemmin lupaavan maalivahdin mietteitä.

Toimittaja: Jere Korkalainen
Kuva ja video: Jiri Halttunen