JYP muisti perjantaina todellista fania ja tilastomiestä Petteri Peurasta: ”Mahtava juttu”

Ilman kannattajia jääkiekosta puuttuu paljon. Siitä saatiin konkreettinen osoitus, kun korona-aikana pelattiin liian monta kertaa tyhjille katsomoille. Lähes yhtä monta kuin on kannattajia, on tapoja kannattaa.

Yksi erityisimmistä on JYPin kannattajalla Petteri Peurasella. Mies on kulkenut JYPin matkassa jo yli 40 vuoden ajan, kun ensimmäinen peli paikan päällä oli 10.10.1982 JYPin pelatessa vielä divarissa.

Ensin mies seisoi Rautpohjan päädyn seisomakatsomossa ja vuodesta 1993 eteenpäin hän on istunut jäähallin nykyisessä B4-katsomossa. Viimeisimmän kerran häneltä on jäänyt JYPin peli väliin syksyllä 2005.

– Olen käynyt hallilla yli 40 vuotta, 10.10.1982 oli ensimmäinen peli. Sen jälkeen on jäänyt 27 peliä väliin: kerran peli Helsingissä ja muuten ulkomailla vähintään 2000 kilometrin päässä. Ei ole edes mahdollinen ajatus, että olisin kaupungissa ja JYPin peli jäisi välistä, kannattaja toteaa.

Erityisen Peurasen kannatustavasta tekee se, että hänet näkee hallilla aina ruutuvihkon kanssa keräämässä tilastoja ottelusta. Ensimmäiset tilastot löytyvät kaudelta 1983–84 ja kun JYP nousi SM-Liigaan 1985, siitä eteenpäin löytyy kattavampia pelitilastoja. Hänellä on kotonaan 35 A4-kokoista kierrevihkoa ja kymmeniä A5-vihkoja täynnä rangaistuksella istuneita tunteidensaviilentäjiä sekä maaleja juhlineita pelureita.

– En ole miettinyt mistä tämä lähti liikkeelle. Parin viime kauden aikana on ollut hienoa palata näihin tilastoihin ja löytää sieltä pelejä, joista ei ole mitään muistikuvaa. Nykyään ei pelejä oikein osaa edes seurata ilman tilastointia, Peuranen naurahtaa.

JYP sai perjantaina täyteen 2000 ottelua kotoisessa pääsarjassamme. Perjantain ottelu oli Peurasen 1100. Hippoksella nähty JYPin peli divisioonapelit mukaanlukien. Pelejä on nähtynä myös esimerkiksi Tšekissä useampaan otteeseen.

Runkosarjan osalta matkaan on mahtunut useita ikimuistoisia iltoja, joista muutamalle Peuranen antaa erityismaininnan.

– On muutamia pelejä, joita muistelen useammin. Marraskuussa 1985 Seppo Mäkelä kävi Jyväskylässä viheltämässä ensimmäisen kerran. Vuonna 1992 varmistui runkosarjavoitto, kun Jokerit hävisi Jokipojille. Kuuluttaja Lissu Korhonen kertoi sen pelin tuloksen ja koko halli repesi, kun täällä peliä oli jäljellä vielä noin puolitoista minuuttia. JYP voitti sen pelin lopulta 5–3. Uudemmista peleistä 24.2.2009 tullut KalPa-voitto oli ääretön käännekohta sen kannalta, että JYP voitti runkosarjan 17 vuoden tauon jälkeen.

Peuranen on vuosien aikana pyyteettömästi toimittanut tilastojaan myös JYPin käyttöön. Perjantaina oli JYPin vuoro muistaa kannattajaansa, kun miehelle annettiin pelipaita omalla nimellä ja pelinumerolla 2000.

– Mahtava juttu, että tällaisen kiitoksen saa. Ei varmasti ole kovin montaa vastaavalla tavalla tilastoja tehnyttä ollut, herkistynyt Peuranen sanoo.

Toimittaja: Jere Korkalainen
Kuvat: Jiri Halttunen