JYP U20 aloittaa pudotuspelitaipaleensa: ”Innolla menemme kohti kauden isointa herkkua”

U20 SM-Sarjan runkosarja tuli päätökseensä viikonloppuna, joten pudotuspelit pääsevät käyntiin tänään keskiviikkona. JYP sijoittui sarjassa kuudenneksi ja aloittaa pudotuspelikeväänsä pudotuspelien ensimmäiseltä kierrokselta.

– Innolla menemme kohti kauden isointa herkkua, kun pääsemme kilpailemaan Suomen mestaruudesta. Runkosarja jätti hyvät tunnelmat. Pelaamisen tasaisuus läpi runkosarjan lämmitti mieltä ja huonompanakin päivänä olemme olleet tuloksessa kiinni. Parhaimmillaan peli on kulkenut erittäin hyvin, mutta uskon, että kauden parhaat pelit ovat vielä edessä päin. Mikä tärkeintä, pelaajat ovat kehittyneet, mikä kertoo hyvästä, eteenpäin puskevasta kulttuurista harjoituksista, päävalmentaja Antti Turunen sanoo.

– U20-vaiheessa pelaajan kehittyminen on se ykkösjuttu, mutta kehittymisessä kilpaileminen ja voitosta pelaaminen ovat tärkeitä asioita. Kun kevät lähenee, yhteiset toimintatavat ovat jo selvillä, joten vastuu pelistä siirtyy entistäkin enemmän pelaajille ja valmentajan rooli on pienempi.

Usea pelaaja otti kauden aikana isoja harppauksia eteenpäin. Tästä näkyvimmin kertoo viiden pelaajan Liiga-debyytit sekä myös henkilökohtaiset palkinnot, joita JYPin pelaajat nappasivat.

Santeri Huovila kirjasi 39 otteluun 68 tehopistettä voittaen pistepörssin voittajalle jaettavan Kari Jalonen -palkinnon. Huovilasta tuli ensimmäinen sarjan pistepörssin voittanut JYP-pelaaja sitten kauden 1994–95, kun JyP HT:n Juho Jokinen vei sarjan pistepörssin. Huovila palkittiin myös Saku Koivu -palkinnolla, joka jaetaan sarjan parhaalle hyökkääjälle. Sarjan parhaan puolustajan Reijo Ruotsalainen -palkinto meni Ossi-Veikka Vuontisvaaralle, joka oli sarjan tehokkain puolustaja 42 pisteellä 47 ottelussa.

Huovila ja Vuontisvaara valittiin myös sarjan ensimmäiseen tähdistökentälliseen. Toisessa kentällisessä on JYPistä Balazs Varga.

– Pelaajien puolesta olen tyytyväinen, heidän työnteostaan tulee tunnustusta ja se on hyvä juttu. Valmentajana voi ajatella arjen olleen sellaista, että se kehittää ja pelaajat ovat pystyneet pelaamaan vahvuuksillaan, Turunen kehaisee.

JYPin viimeinen runkosarjaottelu oli perjantaina Oulussa. Nyt joukkue on hakenut virettä kohti ensimmäistä pudotuspelikierrosta. Taisto alkaa keskiviikkona Lahdessa ja jatkuu lauantaina Jyväskylässä. Jatkoon menee kahdella voitolla, ja tarvittaessa kolmas ottelu pelataan Jyväskylässä sunnuntaina.

Joukkueet kohtasivat syksyn alkusarjassa kerran Jyväskylässä ja kerran Lahdessa. Tuolloin JYP voitti kahdesti 5–2- ja 5–1-lukemin. Alkusarjan jälkeen JYP jatkoi kauttaan SM-sarjassa, jossa sijoitus oli siis kuudes, kun taas Pelicans pelasi alempaa jatkosarjaa, jonka lahtelaiset voittivat.

– Pelicansilla on vahvat kärkiyksilöt, kuten meilläkin, joten vahva ja luisteluvoimainen puolustaminen on meille heitä vastaan tärkeää. Ja totta kai, koitamme saada meidän oman vahvan kiekollisen pelaamisen kautta pelin hallinnan itsellemme ja näin voittaminen on todennäköisempää. Heilläkin on joukkueen pelaaminen jämäköitynyt syksystä, joten nyt ikään kuin katsomme uudestaan, missä joukkueet menevät, Turunen kuvailee.

– Nyt tärkeintä on virittää joukkue sellaiseen tilaan, että meillä on mahdollisuus pelata kauden parasta peliä tähän asti. Tähän saakka kaudella meidän vahvuutemme on ollut, että tiukassa paikassa me uskallamme pelata; puolustaa tiiviisti ja pysyä kiekossa. Samaa lähdetään tekemään nyt pudotuspeleissä.

Pudotuspelikevääseen oman mausteensa tuo muuttuvat kokoonpanot. Viime viikot Liigan mukana olleet Varga, Huovila ja Elias Huttu palaavat jälleen U20-joukkueen vahvuuteen. Pudotuspelejä pelaavat myös lauantaina Liiga-debyyttinsä saanut Valtteri Aliranta, loppusyksystä Liigan mukana ollut Jesse Pulkkinen sekä kauden ensimmäiset ottelunsa nuorten sarjassa pelaava Santeri Koskela. Topias Leinonen jatkaa myös U20-joukkueen maalivahtiosastolla.

– Useampi kärkipelaajamme on pelannut viime aikoina Liigassa ja Jesse Pulkkinen jo ansaitusti pidempään. Santeri Koskela on tuttu pelaaja jo aiemmilta kausilta. U20-sarjassa muillakin kokoonpanot hieman muuttuvat pudotuspelien kynnyksellä. Hyvä, että pelaajat ovat tuttuja, joten kemiat joukkueessa löytävät kyllä paikkansa, Turunen summaa.

Toimittaja: Jere Korkalainen
Kuvat: Tero Lindeman