JYP-ikonit jättivät hyvästit – “Onhan tämä ollut huikea matka”

JYPin liigakausi 2020-2021 päättyi tiistaina kotiottelulla, jossa vastassa ollut Kouvolan KooKoo venyi voittoon 1-4 (1-3, 0-0, 0-1) -lukemin. Kauden viimeisestä hurrikaanimaalista vastasi sesongin 30. osumansa iskenyt Robert Rooba. Pelin myötä JYP-uransa paketoivat toisaalle siirtyvät Jarkko Immonen ja Jani Tuppurainen, sekä peliuransa päättäneet Mikko Kalteva ja Ossi Louhivaara.

– Aikamoinen tunteiden vuoristorata ollut koko päivän. Mielessä on pyörinyt kaikenmaailman ajatuksia, mistä johtuen ei ollut kovin helppo lähteä pelaamaan peliä, mittavan kiekkouransa päättänyt JYP-hyökkääjä Ossi Louhivaara tiivisti tuntojaan ottelun päätyttyä.

Ossi Louhivaara päätti komean pelaajauransa 15:n JYPissä vietetyn kauden jälkeen (Kuva: Jiri Halttunen).

– Omalla kohdalla kausi oli aikamoista sekoilua alusta loppuun. Olin pitkään loukkaantuneena, mistä johtuen kaudesta muodostui itselle tosi vaikea. Näin jälkeenpäin on tietenkin onnellinen ja tyhjä olo, kun on saanut vedettyä uran läpi, Louhivaara jatkoi.

JYPin sijoitus kauden päätteeksi oli lopulta 15:s., kun hurrikaanimiehistö jätettiin runkosarjan päätöskierroksella tylysti koko Liigan viimeiseksi. Kyseessä oli samalla JYPin liigahistorian ensimmäinen jumbosija. Pudotuspeleistä jyväskyläläisseura on edellisen kerran ollut ulkona kaudella 2006-2007.

Tykkikauden pelannut Robert Rooba (oik.) sai kauden päätöspelissä rikki 30 maalin rajapyykin (Kuva: Jiri Halttunen).

“Omaan uraan voin olla tyytyväinen”

Louhivaara, 37, ehti edustaa JYPin liigamiehistöä yhteensä 15 kauden ajan. Jyväskylään “Opa” saapui kaudelle 2004-2005, pelattuaan kaksi edelliskautta KooKoon riveissä Mestis-kiekkoa. Pisteiden valossa liigauran paras kausi oli 2010-2011, jolloin Ossi keräsi 60 pelissä tehot 18+22.

– Onhan tämä ollut huikea matka. Lähdettiin silloin liikkeelle pienestä seurasta, joka teki määrätietoisesti töitä saadakseen menestystä. Ja sitä lopulta myös saatiin. JYP-yhteisöstä on tullut itselleni koti ja toinen perhe. Tämä on ollut tavallaan kokonaan toinen elämä, joka on kasvattanut minut sellaiseksi ihmiseksi joka tällä hetkellä olen. 

Jani Tuppurainen (oik.) on JYPin kaikkien aikojen pistepörssin ykkönen. Jarkko Immonen (toinen oik.) saman tilaston toinen ja Ossi Louhivaara kahdeksas. Mikko Kalteva (vas.) on puolestaan JYPin kaikkien aikojen puolustajien pistepörssin kärkinimi (Kuva: Jiri Halttunen).

Kotkan Titaanien kasvatti edusti liigajäillä ainoastaan JYPiä ja voitti tänä aikana kaksi SM-kultaa, kolme SM-pronssia, sekä Champions Hockey League- ja European Trophy -mestaruudet. Kaudet 2014-2016 Louhivaara vietti Sveitsin pääsarjassa pelaavan Lausannen vahvuudessa. 

– Silloin en tietenkään osannut kuvitella, että Jyväskylässä vierähtää näin pitkä aika. Tarkoitukseni oli päästä pelaamaan Liigaa, minkä johdosta ollaan menty aina vuosi ja kausi kerrallaan. Pienin tavoittein tulin JYPiin ja paljon tuli saavutettua. Olen saanut menestystä joukkueen kanssa ja myös henkilökohtaisella tasolla tulosta aikaiseksi. Omaan uraan voin olla tyytyväinen, sillä koen saaneeni itsestäni maksimit ulosmitattua.

“JYP pystyy lähtemään seuraavaan kauteen tyhjältä pöydältä”

Ossi Louhivaara on JYPin liigahistorian toiseksi eniten pelejä (729.) pelannut kiekkoilija, jonka edellä on vain muuan Juha-Pekka Hytönen 809. ottelullaan. JYPin seurahistorian merkittävimpiin hahmoihin kuuluva Louhivaara onkin oikea ihminen kertomaan, millaisena hän näkee JYPin tulevaisuuden tämän kauden jälkeen.

– Vaikka vedettiin tosi huono kausi, niin nyt JYP pystyy lähtemään seuraavaan kauteen tavallaan tyhjältä pöydältä kohti uutta nousua. Toivon koko organisaatiolle tottakai kaikkea hyvää jatkoon. 

– Kauden päätteeksi pukukopista poistuu varmasti esimerkkiä, kokemusta, määrätietoista työntekoa ja elämää. Joukkueeseen kuitenkin jää paljon pelaajia, ketkä pystyvät osaltaan myös tuomaan elämää koppiin. Joukkueessa on paljon hyviä nuoria, jotka toivottavasti pystyvät nousemaan esiin ja ottamaan sitä roolia, mitä sieltä nyt poistuu.

Huoltajalegenda Kari Jääskeläinen (vas.) pääsi kauden päätteeksi ansaituille eläkepäiville (Kuva: Jiri Halttunen).

Immosen, Kaltevan, Louhivaaran ja Tuppuraisen ohella myös Kari Jääskeläisen pitkä ja kunniakas ura JYPin huoltajana tuli päätökseen tiistaina, kun “Jäsä” jäi KooKoo-ottelun myötä ansaitulle eläkkeelle. JYPin organisaatioon kaudelle 1982-1983 tullut Jääskeläinen nousi liigajoukkueen mukaan vuonna 2000, minkä jälkeen hän on ollut voittamassa kaikkia JYPin mestaruuksia (Liiga 2009 & 2012, European Trophy 2013, Champions Hockey League 2018).

 

Antti Hokkanen