Raportti: Komea nousu voittoon – Gardinerin tykki puhui taas

Helsingissä nähtiin tyypillinen kuuden pisteen ottelu, jossa marginaalit olivat pieniä ja pelin luonne melko tarkka ja kamppailuvoittoinen. Pitkään näytti siltä, että HIFK korjaa täyden pistepotin, mutta JYP löysi tehonsa kreivin aikaan.

Minuutti ennen varsinaisen peliajan täyttymistä Reid Gardiner laukoi tilanteeksi 1–1 ja sama mies ratkaisi ottelun jatkoajalla. Kauden 17. ja 18. maali nostivat kanadalaishyökkääjän Liigan maalipörssin toiselle sijalle maalin päähän kärkipaikasta.

Toinen JYPin sankareista oli 19 kertaa torjunut Veini Vehviläinen.

– Hyvät fiilikset, että saatiin kovasta työstä palkinnoksi voitto. Hyvä, että osui paikat oikealle kaverille, jolla on kova pommi, mies kommentoi.

Voiton tärkeyttä korosti se, että kaikki keskiviikkona pelanneet päävastustajat nappasivat pisteitä. JYP jatkaa sijalla 13 ja pudotuspeliviiva on kahden pisteen päässä.

Tarkkaa peliä

JYP on kärsinyt viime aikoina siitä, että se on joutunut otteluiden aluissa pelaamaan paljon alivoimaa. Tämä oli teema myös tällä kertaa, kun avauserässä vieraat joutuivat alivoimalle kahteen kertaan.

Kokonaisuutena ottelun avauserä oli melko tarkkaa pelaamista, jossa virheiden välttely oli isossa roolissa. Molemmilla oli omat pienet hetkensä, mutta vaaralliset maalipaikat loistivat poissaolollaan.

Keskimmäinen 20-minuuttinen sai mielenkiintoisen alun, kun HIFK juhli jo avausmaalia, mutta pitkän videotarkistuksen jälkeen se lopulta hylättiin.

– En oikein tiennyt, missä kiekko on. Videolta näki, että oli patjan alla ja sieltä sitä tungettiin maaliin. Hyvä, että aitiossa oltiin hereillä ja tilanne haastettiin, Vehviläinen kertaa.

Toisessa erässä erikoistilannepelaaminen oli vielä avauserääkin suuremmassa roolissa, kun rangaistuksia jaettiin yhteensä kuusi kappaletta. JYPin alivoima jatkoi hyvällä tasolla pitäen isännät pois kaikista vaarallisimmalta paikoilta. Sama tehottomuus päti toki myös hurrikaanipaitojen ylivoimapeliin, ja mikä vielä pahempaa, HIFK onnistui maalinteossa alivoimalla Eetu Koivistoisen karattua läpiajoon.
Rikkonaisuus heijastui myös viidellä viittä vastaan-pelaamiseen, kun kiekolliset hienoudet olivat melko vähissä.

Päätöserässä JYP sai eniten painetta hyökkäysalueelle, mutta laatupaikat olivat edelleen vähissä. Ylivoimallakin kokeiltiin hieman erilaisia koostumuksia, mutta tuloksetta.

Lopulta yhdenlainen erikoistilanne kuitenkin tuotti tulosta, kun JYP pelasi lopussa ilman maalivahtia ja Gardiner pääsi lataamaan pelin tasoihin. Tyylikkään esityön maaliin teki Ville Ottavainen, joka malttoi mielensä ja petasi joukkuekaverilleen avopaikan.

Tasoitusosuma nosti JYPin henkeä ja niin varsinaisen peliajan viimeisellä minuutilla kuin koko jatkoajan jyväskyläläiset pitivät kiekkoa ja voitto tuoksui ilmassa. Jatkoaika ehti vanheta lopulta minuutin, kunnes Gardiner pääsi taas tälläämään iskien tolpan kautta jo neljännen maalinsa kolmeen viime peliin ja varmistamaan hurrikaanipaidoille arvokkaat kaksi pistettä.

JYPin kausi jatkuu perjantaina kotiottelulla Lukkoa vastaan.

Toimittaja: Jere Korkalainen