Raportti: Uudistunut Tappara haki voiton vanhoilla aseilla

JYP ja Tappara tarjoilivat juuri niin viihdyttävän ja vaiheikkaan ottelun kuin odottaa saattoi. Päätöskympille lähdettiin Tapparan 0–1-johdossa ja JYP teki raivokasta kiriä. Moni odottikin isännille aukeavan loistopaikka tasoitukseen rangaistuslaukauksesta, mutta koko Hippoksen yleisön yllätykseksi Reid Gardiner lähetettiin estämisestä rangaistusaitioon, kun hän törmäsi Christian Heljankoon voimakkaan mailahäirinnän siivittämänä.

– Jos tuosta näkee tahallisen maalivahdin päälleajon, on aika rohkea. Ei kuulunut jääkiekkoon tuo vihellys, Jukka Rautakorpi kertaa.

Seuranneella ylivoimalla Tappara teki toisen osumansa ja iski vielä viimeisillä minuuteilla kaksi maalia lisää. Näin kirvesrinnat korjasivat pisteet lukemin 4–0. Joukkueen ja seuran uudistumisesta on riittänyt puhetta, mutta voitto tuli varsin perinteisin keinoin hyvään maalivahtipeliin ja vastustajaa tehokkaampaan erikoistilannepelaamiseen nojaten. Ottelun hahmoja olivat kaksi maalia iskenyt Anton Levtchi sekä 20 torjunnalla nollapeliin yltänyt Heljanko.

– Tämä oli periaatteessa maalin peli. Vaativaa peliä, piti olla todella agressiivinen ja aktiivinen, mutta myös tarkka. Tuontasoinen vastustaja rokottaa heti ja siitä maaleja tuli. Olen ylpeä meidän aktiivisuudestamme, Rautakorpi tiivistää.

Ilta toi JYPille huolia myös loukkaantumisrintamalla. JYP vaihtoi maalivahtia ensimmäisellä erätauolla, kun Rautakorven mukaan varotoimenpide pakotti ottamaan Veini Vehviläisen vaihtoon. Näin maalille luisteli lopulta seitsemän kertaa torjunut Eetu Laurikainen.

– Sanottiin, että saattaa komento käydä maaliin. Menin maaliin, kun pyydettiin. Peliin valmistautuminen on samanlainen on sitten maalissa tai luukulla, mutta haasteellista on hypätä liikkuvaan junaan. Tulipahan ainakin Liiga-kausi avattua, kassari sanelee.

Tappara vahvasti kuskin paikalla

Ottelun avauserä oli JYPin illan huonoin 20-minuuttinen. Tappara vyöryi kerta toisensa jälkeen hyökkäysalueelle, eikä JYP saanut koneitaan kunnolla käyntiin. Hopeareunuksena oli se, että JYPin puolustus Vehviläisen avustuksella piti tilanteena 0–0.

– Ensimmäinen erä oli Tapparan, mutta puolustimme keskustaa hyvin. Ei heillä oikein isoja tontteja siinä ollut, Rautakorpi kuvailee.

Toisessa erässä JYP onnistui olemaan rohkeampi kiekolla ja painamaan peliä tamperelaisten päätyyn. Paikat avausmaalin aukesivat myös parin ylivoiman siivittämänä, mutta kuvion rauhoittaminenkin tuotti haasteita. Viidellä viittä vastaan paikkoja syntyi aivan ykkössektoriinkin, mutta Heljanko onnistui katkomaan myös pahoja ohjurikiekkoja.

Illan avausmaali nähtiin JYPin illan ensimmäisen rangaistuksen aikana. Heikki Liedes vei vieraat johtoon vain puoli minuuttia ennen toisen erän loppua.

Kolmannessa erässä JYPille aukesi hyviä vastahyökkäyksiä laadukkaan puolustamisen seurauksena. Yhdestä tällaisesta tilanteesta syntyi myös Gardinerin puolittainen läpiajo, joka päättyi tunnetuin seurauksin.

– Ajattelin muuta tuomiota, mutta kun näin, etteivät kädet mene ristiin, arvasin tuomion olevan jotain muuta. Tilanne oli nopea ja hankala, mutta ehkä sen olisi voinut vetää myös toisinpäin, Laurikainen kuvailee.

TPS-ottelun kaltaista alivoiman tuomaa energiapiikkiä ei nähty, vaan Tappara selvitti viimeisen kympin melko vaivatta. Ottelun käytännössä ratkaissut 0–2-osuma tuli Levtchin lavasta ajassa 51.15. Toiseksi viimeisellä peliminuutilla Tappara osui vielä kahdesti. Laurikainen unohti lopussa tulleet takaiskut nopeasti.

– Lopussa meni pari maalia, joilla ei juuri väliä ole. Itsellä on kuitenkin omaan tekemiseeni luottavainen fiilis. Nyt mennään lauantaita kohti, silloin vedetään siniset paidat päälle ja katsotaan, kuinka niillä kulkee.

Lauantain kotiottelussa JYP saa vieraakseen KooKoon.

Toimittaja: Jere Korkalainen
Kuvat: Jiri Halttunen