Raportti: Tyly JYP karisteli lähes viiden vuoden mittaisen kurimuksensa

JYP lähti Raumalle niskassaan tilastokummajainen, sillä edellinen voitto Raumalta oli tammikuulta 2019.

Nyt lähes viiden vuoden mittainen tappioputki katkaistiin, kun Lukko taipui lukemin 1–3. Voiton takeina oli tyly vieraspelaaminen sekä tehot 1+1 kirjannut Jerry Turkulainen.

– Ollaan oltu hyviä vieraspelaamisessa tässä alkukaudella. Tänään oli tyly esitys 60 minuutin ajan, mies aloittaa.

– Pisteet ovat aina tärkeitä. Näitä putkia ei ole tullut mietittyä, milloin mikäkin viimeksi voitettu. Hauska fakta kuitenkin, Hämeenlinnassa taisi aika samanlainen olla tällä kaudella.

Turkulainen vakiinnutteli asemaansa Liigan pistepörssin kärkipaikalla. Pisteputken mitta kasvoi jo seitsemään otteluun.

JYPin muista maaleista vastasivat Jarkko Malinen ja Patrik Siikanen. JYPin tylyä puolustuspelaamista kuvastaen Eetu Laurikaisen tarvitsi torjua vain 12 kertaa. Hurrikaanipaidat myös selvittivät kaikki illan neljä alivoimatilannetta.

231013 Lukko-JYP, runkosarja. Kuvassa 41 Eetu Laurikainen.

Malinen avasi maalitilinsä

Lukko tuli avauserään odotetun voimakkaasti JYPiä paineistaen, mutta myös vierasjoukkue oli valmiina kamppailemaan. Isäntien pyöräytykset ohjautuivatkin pääsääntöisesti kulmiin ja laitojen lähelle, eikä Laurikaisen vartioima maali ollut useinkaan uhattuna.

Erän alkua kuvastaen ensimmäinen laatupaikka aukesi JYPille alivoimalla, kun Reid Gardiner laukoi ylärimaan läpiajonsa päätteeksi.

Mitä pidemmälle erä eteni, sitä vahvemmin JYP istui kuskin paikalle. Hurrikaanipaidat pystyivät vuorostaan pysymään kiekossa ja väsyttämään raumalaisia, ja tulostakin syntyi erän viimeisellä minuutilla. Turkulaisen oivaltavan rystysyötön jälkeen Mikko Petman ajoi maalille ja Jarkko Malinen hakkasi irtokarat sisään.

Toiseen erään Lukko tuli suorittamistaan napsun parantaneena. Hyökkäyspään pyörityksissä oli piirun verran enemmän päättäväisyyttä ja kamppailuvalmiutta. Samaan aikaan JYPin tekemistä leimasi kevyt huolimattomuus, ja yhden useamman kiekonmenetyksen sisältäneen pyörityksen päätteeksi Brayden Burke toi Lukon tasoihin.

Sama huolimattomuus leimasi myös JYPin ylivoimapelaamista, kun syötöt karkailivat usein ohi kohteensa.

Erätauko kuitenkin muutti kaavaa, kun Henri Ikosen toisen erän lopulla ottama rangaistus kostautui heti päätöserän alkajaisiksi. Jo tavaramerkiksi tullut Turkulaisen tulitus löysi kohteensa etukulmasta, joten vieraat siirtyivät jälleen johtoon.

– Jeren kanssa on pelattu ylivoimaa hyvin ja hän on auttanut siinä. Ei minun tarvitse kuin löytää tyhjä rako, koitetaan jatkaa samalla mallilla, Turkulainen tiivistää.

Loppuerä oli JYPiltä tylyä puolustuspelaamista. Kunnon paineistuksen Lukko sai vasta aivan viimeisille minuuteille ylivoiman ja ilman maalivahtia pelaamisen kautta. Paineistuksen katkaisi Patrik Siikasen osuma tyhjään rysään.

JYPin seuraava koitos on huomenna lauantaina kotona Jukureita vastaan.

Toimittaja: Jere Korkalainen
Kuvat: Elmeri Elo