Raportti: Turusta tuomisina yksi piste: ”Saimme pelaamiseemme taistelua”

JYP lähti Turkuun muuttamaan puheita teoiksi, kun katkaistavana oli kolmen ottelun mittainen tappioputki.

Peli-ilmeessä olikin selvä muutos, sillä puolustuspelaaminen oli kurinalaista ja tiivistä, mikä piti vieraita voittokannassa kiinni. Päätöserään lähdettiin 1-1-tilanteessa, vaikka 40 peliminuutin jälkeen laukaukset olivat 51-19.

Voittajaa haettiin lopulta aina ylitöiden kautta ja lisäpisteen itselleen vei TPS Leevi Teissalan ylivoimaosumalla. Voittomaali jätti JYP-vinkkelistä karvaan maun, sillä Anttoni Hongan saama rangaistus oli hieman kyseenalainen. Honka heittäytyi estämään läpiajoa lyöden kiekon pois, mutta kun samassa Aidan Dudas kaatui, tuomari näytti rangaistusta.

– Säännöistä en sen enempää tiedä, mutta itselle jäi fiilis, että osuin kiekkoon selvästi ennen kuin osuin Dudasiin. Tuomari oli sitä mieltä, että osuin samaan aikaan kiekkoon ja mieheen. Vähän jäi sylettämään, Honka kertaa.

– Saimme pelaamiseemme taistelua. Siinä mielessä askel oikeaan suuntaan, että pystyimme taistelemaan pisteistä, vaikka pari erää pyörimmekin paljon omissa, puolustaja summaa.

Honka itse vastasi JYPin ainoasta maalista. Hänen kanssaan JYP-hahmoihin lukeutui 30 kertaa torjunut Veini Vehviläinen.

Vastaiskuja ja tiivistä puolustamista

JYP oli lähellä siirtyä heti ensiminuuteilla johtoon, kun Braden Christofferin ketjulle aukesi parikin huippupaikkaa, mutta kiekkoa ei saatu sudittua välillä tyhjänäkin ammottaneeseen TPS-maaliin.

Mitä pidemmälle erä tästä eteni, TPS nappasi vahvemmin ja vahvemmin tahtikapulaa hallintaansa. Pyöritykset jäivät usein kuitenkin melko näennäisiksi, sillä hurrikaaniryhmä onnistui puolustamaan keskustaa tiiviisti. JYPin vaihdot menivät kuitenkin sen verran puolustusvoittoisiksi, ettei energiaa juuri kiekkoon päästessä riittänyt kuin paineen purkamiseen.

Parhaat paikat aukenivat kuitenkin hurrikaaniryhmälle, kun erän toisella puolikkaalla Juuso Vainio pääsi nokikkain Filip Lindbergin kanssa, mutta ujutus ei livahtanut maaliin.

Toinen erä meni pitkälti samoissa merkeissä kuin ensimmäinen 20-minuuttinen. TPS piti kiekkoa, mutta JYP sai vaarallisimmat paikat vastahyökkäyksistään. Yhden loistopaikan itselleen sai Anttoni Honka, joka Christofferin upean soolon jälkeen pääsi yrittämään maalintekoa takatolpalta, mutta ranteet pyörähtivät viimeistelyhetkellä.

Toista kertaa Honka ei kuitenkaan loistopaikkaa mokannut, vaan viitisen minuuttia ennen erän loppua hän hyödynsi Jerry Turkulaisen loistotarjoilun ja viimeisteli ottelun avausmaalin. Tämäkin paikka aukeni, kuinkas muuten, vastahyökkäyksestä.

JYP ei johtoaan kuitenkaan kauaa tuulettanut, sillä vajaat pari minuuttia myöhemmin Dudas pääsi läpiajoon ja lopulta Viljami Marjala huitoi irtokiekon irtokiekon ilmasta sisään. TPS sai osumasta vielä lisävirtaa, mutta hurrikaaniryhmä selvisi erän viimeiset minuutit ilman lisätakaiskuja.

TPS:n johtomaali oli heti päätöserän alussa todella lähellä, kun Vehviläinen makoili pitkin pituuttaan, mutta Marjalan kuti ylivoimalla jäi ylärimaan.

Kolmas erä oli JYPiltä illan aloitteellisinta peliä. Ensimmäistä kertaa illan aikana hurrikaaniryhmä rakensi pyörityksiä toisensa perään TPS-päätyyn, mutta maalipaikoille murtautuminen oli vaikeaa. Erän paras paikka aukeni jälleen Hongalle, mutta Lindberg veti pidemmän korren nopealla reaktiotorjunnalla.

– Pelasimme päätöserässä parhaan erämme, mikä on hieno juttu. Itsellä oli myös hyvä paikka siinä, mistä olisi pitänyt maali tehdä, Honka kertaa.

Lopulta ratkaisu haettiin jatkoajalta, johon JYP sai pirteän alun, mutta Hongan ratkaisu katkaisi hallinnan ja toi lopulta myös ratkaisun.

JYPin vuoden 2024 ensimmäinen ottelu on ohjelmassa keskiviikkona, kun Kärpät tulee vierailulle Jyväskylään.

Toimittaja: Jere Korkalainen
Kuvat: Teemu Saarinen/Liiga