Raportti: Tappara oli tyly vieras

JYP kaipasi kipeästi pisteitä ja katkoa kolmen ottelun mittaiselle tappioputkelleen, kun Tappara tuli kylään perjantai-illan ratoksi. Kaikki kauden aiemmat kohtaamiset olivat päättyneet vierasjoukkueen voittoon, joten tätä putkea JYP halusi katkoa.

Kannoksi kaskessa kävi kuitenkin rangaistukset. Paljoa niitä ei JYPille vihelletty, mutta riittävästi, jotta Tappara voitti kahden ylivoimamaalin turvin lukemin 4–1.

Yksi illan kulminaatiopisteistä nähtiin toisen erän loppupuolella, kun Heikki Liedeksen ja Braden Christofferin keskinäinen nahistelu tuotti vain JYP-hyökkääjälle rangaistuksen. Christoffer lämpeni tilanteesta, otti vielä käytösrangaistuksen päälle ja ylivoimansa aikana Tappara meni 3–1-johtoon.

– Hyvin saatiin ilmettä kahteen ekaan erään ja veimme peliä, mutta se ei kantanut hedelmää. Kolmannen maalin jälkeen olisi pitänyt vain kaivaa lisää ja ei antaa sen vaikuttaa, kun se tilanne oli jo mennyt, Anttoni Honka kiteyttää.

– Alivoimaa pitää parantaa. Lupaan, että teemme sellaisen laboratorion, että alivoimasta tulee aggressiivisempaa ja mullistamme alivoimapelaamisen suomalaisessa kiekkoilussa, Mikko Heiskanen sanoo.

JYP oli käytännössä läpi pelin enemmän kiekkoa pitävä joukkue, mutta Tappara pelasi tylyä vieraskiekkoa Christian Heljanko viimeisenä lukkonaan. Näin ollen ainoasta maalista vastasi Juuso Puustinen.

– Haalarit oli päällä, harmittaa jätkien puolesta, ettemme saaneet enempää. Tasakentällisin meillä ei ollut hätää, mutta tulosta emme saaneet taululle, Heiskanen tiivistää.

Tehotonta hallintaa

JYP sai otteluun terävän alun, kun heti ensimmäisiin vaihtoihin syntyi parikin erittäin laadukasta maalipaikkaa. Hyvän vaiheen kuitenkin katkaisi Braden Christofferin hyökkäyspään jäähy, jonka aikana Heikki Liedes onnistui viemään vieraat johtoon.

Muutamaa minuuttia myöhemmin Tappara hyödynsi erän toisen ja viimeisen maalipaikkansa. Nyt mukana oli jo rutkasti onneakin, kun ohi menossa ollut kiekko kimposi Otto Sompin jalasta maaliin.

– Tulos oli raju siihen nähden, miltä peli kaukalossa näytti, Heiskanen harmittelee.

Jälkimmäinen kymppi oli tasaista pelailua. JYPin kiekollisesta pelistä puuttui viimeinen silaus huolellisuutta, mikä heijastui myös illan ensimmäiseen ylivoimamahdollisuuteen.

Toinen erä oli JYPiltä räväkkää pyöritystä. Tasakentällisin peli oli vahvasti Tapparan puolustusalueella, tosin laadukkaille paikoille murtautuminen oli haasteellista. Yhden ainoista paikoistaan JYP onnistui kuitenkin käyttämään, kun Juuso Puustinen tälläsi ylivoimalla numeroiksi 1–2.

Toinen erä sai isäntien kannalta harmillisen päätöksen, kun Braden Christofferille tuomittiin 2+2-minuuttinen rangaistus. Näin JYPille tuli päätöserän alkuun alivoimaa selvitettäväksi. Tässä JYP ei kuitenkaan takaiskuitta onnistunut, vaan Kristian Tanus vei tamperelaiset jälleen kahden maalin karkumatkalle.

Tämä pakotti JYPin hieman avaamaan pakkaansa. Peli aaltoilikin päästä päähän, mutta kovin suurta kiriä hurrikaanipaidoilla oli vaikeuksia aikaiseksi saada.

Viimeisellä kymmenminuuttisella paine alkoi kuitenkin kasaantua Christian Heljangon maalille.

Nopeat hyökkäykset pakottivat Tapparaa pelaamaan jatkuvasti sääntöjen rajamailla. Yhden ylivoiman JYP vielä saikin, mutta ei onnistunut tekemään lisäosumia. Tappara sen sijaan kaunisteli lukemia vielä tyhjään maaliin.

– Tappara oli aivan huippujoukkue siinä, miten he puolustivat johtoasemaansa. Ehkä meilläkin oli siinä bensa hieman lopussa, Heiskanen sanoo.

JYPin seuraava mahdollisuus pisteisiin koittaa huomenna, kun bussi suuntaa Lappeenrantaan SaiPan vieraaksi.

Toimittaja: Jere Korkalainen
Kuvat: Jiri Halttunen