CHL käynnistyy torstaina – ”Hallitsevan mestarin päänahka muita halutumpi”

Jääkiekon Champions Hockey League vuosimallia 2018-2019 pyörähtää käyntiin torstaina. Hallitsevana mestarina kauteen lähtevä JYP saa taatusti tehdä kovasti töitä mieliäkseen uusia tittelin.

– Voitettiin sarja viime kaudella, mutta siitä tuskin on meille enää mitään hyötyä. Vastaan tulee kuitenkin ammattilaisjengejä ja vielä kun mennään aluksi vieraskaukaloon, niin vastustajat haluavat varmasti näyttää parastaan kotiyleisölle. Hallitsevan mestarin päänahka on kuitenkin yleensä aina vähän muita halutumpi, JYP-kapteeni Juha-Pekka Hytönen taustoittaa muutama päivä ennen CHL-starttia.

– Viime kauteen nähden mikään ei muutu. Jokaista peliä lähdetään voittamaan ja totta kai vastustajat varmasti noteeraavat meidät nyt vähän korkeammalle kuin aiemmin. Kauden aluksi pelataan varmastikin aika paljon luomukiekkoa ja peli tuskin on heti sillä tasolla, mitä se on sitten kun talvi etenee pidemmälle, Hytönen lisää.

Tulevan kauden CHL pelataan läpi 32 joukkueen voimin ja ensimmäisenä sarjasysteemissä on vuorossa lohkovaihe. Kahdeksasta neljän joukkueen lohkosta 16 parhaan sakkiin etenee aikanaan lohkojensa kaksi parasta ryhmittymää. Jokainen joukkue kohtaa lohkovastustajansa kahteen otteeseen, pelaten yhdet ottelut koti- ja vieraskentällä. Kauden 2018-2019 CHL-mestari ratkaistaan 5.2.2019 pelattavassa loppuottelussa. JYPin ohella Suomesta mukana ovat myös Helsingin IFK, Oulun Kärpät, Turun Palloseura ja Tampereen Tappara.

– CHL on kaikkinensa mielenkiintoinen sarja, jossa pelataan erilaista lätkää ja josta löytyy erilaisia juttuja kuin kotoisesta Liigasta. Pelikonsepti on hyvä, kun heti ryhdytään pelaamaan tosipelejä. Päästään saman tien kiinni siihen, että tässä pelataan jo konkreettisesti jostain, JYP-kippari paaluttaa.

JYP-kapteeni Juha-Pekka Hytönen joukkuekavereineen on valmis CHL-kauteen (kuva: Jiri Halttunen).

”Sarjan taitotaso nousee koko ajan”

JYPin kanssa H-lohkossa paikasta auringossa kilpailevat slovakialaissikermä HC05 Banska´ Bystrica, tsekkijoukkue HC Pilsen, sekä sveitsiläismiehistö HC Lugano. Hurrikaanijengi mittaa kahden ensin mainitun kiekkonipun nykyvireen CHL:n avausviikonloppuna.

– Vastustajat reagoivat peliin eri tavalla kuin muut liigajoukkueet. Tämän ohella sarjassa nähdään erikokoisia kaukaloita ja erilaisia pelityylejä. Se tarkoittaa myöskin sitä, että me saamme jälleen opetella, millaista on kansainvälinen jääkiekko ja miten lätkää pelataan muissa maissa, Juha-Pekka Hytönen toteaa.

– Sarjan taitotaso on noussut valtavasti ja nousee koko ajan. Se kertoo isommassa kuvassa myös siitä, että kansainvälisen jääkiekon taitotaso nousee myös koko ajan, JYPin päävalmentaja Lauri Merikivi puolestaan sanoo.

Mielenkiintoisena tilastofaktana todettakoon, että tämän kauden CHL-esiintyminen on JYPille jo sen eurohistorian viides. Lohkon kolmelle muulle joukkueelle tulevan sesongin eurokausi on sen sijaan jokaiselle heidän seurahistoriansa toinen esiintyminen CHL-jäillä.

– Totta kai meillä on paljon pelaajia, ketkä ovat pelanneet näitä pelejä aikaisemmin. He myös tietävät millaista on pelata erilaisia joukkueita vastaan ja mitä muun muassa matkustaminen pelaajilta vaatii. Tästä huolimatta en kuitenkaan usko siihen, että se olisi pitkässä juoksussa kovinkaan merkittävä asia, JYP-käskijä Lauri Merikivi alleviivaa lopuksi.