JYP kohtaa Liiga-avauksessa IFK:n – ”Kaukalossa on varmasti enemmän intoa kuin järkeä”

Liigakausi 2018-2019 isketään käyntiin perjantaina seitsemän ottelun voimin. Jyväskylässä pelattavassa sarja-avauksessa JYP saa vastaansa Helsingin IFK:n, joka tunnetusti herättää vastustajansa ja samaan syssyyn myös kiekkokansan.

– CHL-pelit ovat kovia vääntöjä ja siinä mielessä toisenlaisia, kun vastassa on joukkueita eri maista ja erilaisilla pelityylillä pelaavia vastustajia. Liigassa pelejä on enemmän ja vastustajat tulevat tutuksi kauden mittaan. Liigakauden alkua on jo odotettu ja on mukava lähteä jälleen uuteen kauteen, JYP-hyökkääjä Jani Tuppurainen linjaa sarja-avauksen kynnyksellä.

13. liigakautensa käynnistävä hurrikaanihyökkääjä myöntää, että ero Champions Hockey League –mittelöiden ja kotimaisen Liigan välillä on selvä.

– Suomalaiset joukkueet pelaavat totutusti tiiviimpää viisikkopeliä. Harvemmin nähdään tšekki- tai slovakkityylisiä harppuunahyökkäyksiä, jolloin saattaa olla kaksi pelaajaa ylhäällä. Liigassa mennään enemmän viisikkona, eikä sen vuoksi kanssapelaajille tule niin pitkiä etäisyyksiä. CHL-peleissä oli tosi kova tempo ja luulen, että Liigassa jokainen joukkue yrittää myös pelata kovatempoista peliä.

Jyväskyläläissikermän kokeneimpaan kaartiin kuuluva Muhoksen Jääklubin kasvatti tiedostaa myös ne pelin osa-alueet, joita JYPin tulee kyetä petraamaan Liigan käynnistyessä.

– Puolustussuuntaan pelaamisessa meillä on vielä parannettavaa. Jos vastustaja tekee 5-6 maalia, niin silloin emme luonnollisesti ole onnistuneet puolustuspelissä. Harjoittelemme sitä, sekä hyökkäyspelin tehokkuutta. Erikoistilannepelaamisen tulee pysyä nykyisellä tasollaan ja alivoimakin on ollut hyvää koko ajan, mutta ylivoimalla meidän pitäisi saada enemmän tulosta, Jani Tuppurainen alleviivaa.

JYP hyökkää IFK:n kimppuun mielessään kauden avausvoitto (Kuva: Jiri Halttunen).

”Peli tulee ratkeamaan erikoistilanteisiin”

Helsingin IFK lähtee kuluvaan kauteen Ari-Pekka Selinin komennossa, joka käynnistää nyt toisen kautensa petopaitojen pääkäskijänä. Viime kaudella IFK pudotti puolivälierissä JYPin otteluvoitoin 4-2 ja saalisti tililleen lopulta SM-pronssit. Helsinkiläisryhmittymä on pelannut tällä kaudella neljä CHL-koitosta ja voittanut niistä JYPin tavoin kaksi kamppailua.

– Vastaan tulee työteliäs joukkue, josta löytyy hyviä pelaajia. IFK:lla on varmasti näyttöhaluja ja tähänkin kauteen he lähtevät kovin satsauksin. Heillä on aina hyvä joukkue ja varmasti tälläkin kaudella siellä odotetaan menestystä.

Petopaidat lähtevät perjantaina käynnistyvään kauteen miehistöllä, josta viime kauden päätteeksi poistui kaikkiaan 16 pelaajaa. Tuoreina niminä helsinkiläisjoukkueen vahvuuteen ovat liittyneet muun muassa Markus Ruusu, Johan Motin, Kyle Quincey, Iikka Kangasniemi, Juho Keränen, Henrik Koivisto, Lucas Lessio ja Tommi Santala.

Jani Tuppurainen arvioi, että perjantaisen sarja-avauksen voiton avaimet löytyvät erikoistilannepelaamisesta.

– Ensimmäinen peli on tietysti aina ensimmäinen peli ja kaukalossa on varmasti enemmän intoa kuin järkeä. Uskon, että peli tulee ratkeamaan erikoistilanteisiin. Kauden alussa tulee yleensä paljon jäähyjä, kun vielä katsellaan millaisen linjan tuomariosasto meille luo.

JYPin kokoonpanossa huomio kannattaa kiinnittää erityisesti kahteen asiaan. Kotijoukkueen kokoonpanossa nähdään Joonas Viinikainen, joka tekee liigadebyyttinsä IFK-ottelussa. Éric Perrin puolestaan hätyyttelee perjantaina huimaa 500. SM-liigatehopisteen rajaa. Kanadalaishyökkääjä on saanut 587 liigakamppailussa kasaan kaikkiaan 498 (174+324) tehopistettä.

 

Liiga-avaus JYP-IFK perjantaina 14. syyskuuta LähiTapiola Areenalla alkaen kello 18.30. Tervetuloa kannustamaan JYP kauden avausvoittoon!

Osta lippusi peliin tästä!