Konnekuljetuksen otteluennakko: “Olemme yhdessä selvinneet vaikeista ajoista”

Otteluennakon tarjoaa Konnekuljetus.

JYP pelaa liigakauden 2020-2021 viimeisen ottelunsa tiistaina, kun Jyväskylässä vierailee Kouvolan KooKoo. Kulunut sarjakausi on ollut jyväskyläläisjoukkueelle haasteellinen, minkä myös JYPin urheilutoimenjohtaja Mikko Viitanen allekirjoittaa.

– Kausi on ollut osittain hyvin vaikea kaukalossa ja myös sen ulkopuolella. Tottakai sitä on vaikea kiistää, etteikö koronan aiheuttamat vaikeudet talouden puolella olisi heijastuneet myös joukkueen toimintaan. Tulosten olisi ilman muuta pitänyt olla parempia, mutta kyllähän koko kausi oli kaikin puolin omituinen. Toivottavasti voimme tästäkin ammentaa oppia jatkoon, hurrikaanipomo sanoo liigakauden päätöskamppailun lähestyessä.

Kuluvan kauden aikana JYP on joutunut tekemään kipeitäkin ratkaisuja, joiden kanssa on kuitenkin pystytty elämään. Vaikka välillä on jouduttu taistelemaan isojakin esteitä vastaan, niin seuran pystyssä pysyminen antaa organisaatiolle mahdollisuuden nousta takaisin jaloilleen lähitulevaisuudessa. 

– Seuran näkökulmasta on tietysti tärkeä asia, että vaikeasta taloustilanteesta huolimatta koko JYP-yhteisö on osoittanut suurta taistelutahtoa. Olemme yhdessä selvinneet vaikeista ajoista ja pidetty seuran toiminta siinä kunnossa, että JYP pysyy pystyssä myös tulevina vuosina. Mielestäni se on kaikista positiivisin anti tämän kauden osalta.

Jani Tuppuraisen JYP-ura keski kaikkiaan 12 liigakautta (Kuva: Jiri Halttunen).

Positiivisinta antia nuorten pelaajien esiinmarssi

JYP lähti kauteen joukkueella, jossa oli sopiva sekoitus nuoruutta ja kokemusta. Pelaajiston potentiaalia ei kuitenkaan saatu missään vaiheessa ulosmitattua täysin resurssein, mikä osaltaan selittää heikkoa tulosta.

– Viime keväänä koronan vaikutukset alkoivat heijastua talouspuoleen, minkä seurauksena joukkueen rakentaminen pysähtyi osittain keskeneräisenä. Se heijasti myös urheilulliseen tekemiseen, jota oli lopulta hieman vaikea hallita. Talous asetteli todella paljon ehtoja joukkueen kasaamiselle ja sille, millaiseksi lopullinen joukkue muodostui.

Mikko Kalteva urakoi JYPin takalinjoilla yhdeksän kautta (Kuva: Jiri Halttunen).

Hurrikaaninuttujen sijoitus tämän kauden Liigassa tulee olemaan jotain välillä 13-15. Heikosti sujuneesta sesongista huolimatta iloa tällä kaudella on herättänyt lukuisten JYP-nuorten esiinmarssi, jotka ovat saaneet hyvin vastuuta Liigan puolella. 59 runkosarjaottelussa jyväskyläläisnuttua kantoivat kauden mittaan harteillaan peräti 16 kiekkoilijaa, jotka olivat syntyneet 2000-luvulla.

– Pystyimme nostamaan liigarinkiin mukaan tulevaisuuden JYPin runkopelaajia. Se tapahtui suunnitelmista poiketen kenties hieman etuajassa, minkä vuoksi nuoret kiekkoilijat joutuivat aika kovaan testiin pelatessaan Liigassa muutamaa painoluokkaa ylemmässä sarjassa. 

– He kuitenkin pääsivät pelaamaan kovia pelejä ja saivat tuntumaa ammattilaiskiekkoiluun. Tulokset eivät toki aina olleet imartelevia, mutta moni pelaaja sai tämän kauden myötä kokemusta pankkiin ja sitä pääsemme varmasti hyödyntämään tulevina kausina.

Varsin poikkeuksellinen liigakausi 2020-2021 tulee JYPin osalta päätökseen tiistain KooKoo-kotikamppailun myötä (Kuva: Jiri Halttunen).

“Äärimmäisen iso arvostus jokaista kohtaan”

Tiistaina käytävässä kauden viimeisessä mittelössä koetaan myös tietynlainen aikakauden päätös, kun peliuraansa toisaalla jatkavat Jani Tuppurainen ja Jarkko Immonen, sekä uransa lopettavat Mikko Kalteva ja Ossi Louhivaara kiekkoilevat viimeisen pelinsä JYP-nutussa.

– Kyseisen nelikon arvoa on vaikea mitata, jos mietitään mitä kaikkea he ovat JYP-yhteisöön tuoneet. Tottakai tilastot näkyy tilastoissa ja muutama mestaruusviiri on katossa, mutta se ei ehkä kerro kaikkea sitä millaisia pelaajia he ovat JYPille olleet. Henkilökohtaisesti minulla on äärimmäisen iso arvostus jokaista herraa kohtaan pelaajana ja ennen kaikkea myös ihmisenä, Mikko Viitanen tunnustaa.

Jarkko Immonen pelasi JYP-nutussa kolmeen otteeseen ja yhteensä yhdeksän kauden ajan (Kuva: Jiri Halttunen).

Hurrikaanijohtaja painottaa, että edellä mainitusta nelikosta jokainen on ollut merkittävä tekijä jyväskyläläisseuran historiassa. Samalla he kaikki ovat myös näytelleet isoa roolia JYPin 2010-luvun taitteen menestysvuosina.

– “Jaken” tuleminen takaisin JYPiin oli varmasti tietynlainen lähtölaukaus seuran uudelle tulemiselle. “Allun” olen tuntenut reilut 20 vuotta ja itselleni hän on ollut esimerkki pitkäjänteisyydestä. “Opa” on välillä pelannut pelejä loppuun kämmen murtuneena ja keuhko puhjenneena. Hän on soturiluonne ja viimeisen päälle joukkuepelaaja, jonka henkisen puolen merkitys kopissa on aina ollut suuri. “Kaltsi” liittyi joukkueeseen viimeisimmän SM-kullan jälkeen ja on ollut JYP-aikana omanlaisensa takalinjojen hallitsija, joka on tuonut esimerkkiä päivittäiseen arkeen ja johtajuutta koppiin.

Tiistaina pelaajauransa päättävä Ossi Louhivaara kiekkoili JYPissä 15 kautta (Kuva: Jiri Halttunen).

JYPin urheilutoimenjohtajana keväästä 2019 saakka toiminut Mikko Viitanen myöntää, että neljän kokeneen JYP-pelurin poistuminen jättää joukkueeseen luonnollisesti isoja aukkoja.

– Kyseessä on meille myös mahdollisuus ja uuden alku. Nuoriso-osasto on nyt päässyt hieman näkemään miten kokeneet veteraanit toimivat joukkueen päivittäisessä arjessa ja olen sitä mieltä, että jossain vaiheessa seuran pitää uskaltaa uudistua. Muutoksen edessä tulee olla rohkea ja tehdä välillä kipeitä ratkaisuja. Meidän pitää vaan olla kärsivällisiä ja luottaa siihen visioon, mitä olemme lähteneet tekemään. Uskon, että tästä tulee JYPille vielä uusi menestystarina ja että Jyväskylässä tullaan lähivuosina vielä nauttimaan menestyksestä.

Liigakauden viimeinen ottelu JYP-KooKoo tiistaina 13. huhtikuuta Jyväskylän LähiTapiola Areenalla alkaen klo 18.30.

-> JYP-legendojen jäähyväisottelun liput nyt myynnissä!

-> Osallistu JYPin ottelutapahtumaan ja kunnioita JYP-legendojen viimeistä ottelua JYP-paidassa

 

Antti Hokkanen