Sami Niku lähti JYPistä luonnonlapsena, mutta nyt hän palaa isänä ja kokonaisvaltaisempana pelaajana

Pitkään jatkunut spekulaatio tuli päätökseen, kun JYP julkisti Sami Nikun sopimuksen kasvattajaseuraansa. Viisi vuotta Pohjois-Amerikassa oli selvästi totuttanut miehen mediapyöritykseen, sillä kroppaa laitettiin likoon 26 tunnin valveillaolon ja matkustuksen jälkeen. Mies istahti samantien haastatteluun ja kuvauksiin.

Huomattavasti isompia muutoksia vuosien aikana on toki tullut.

– Jääkiekkoilullisesti tuli toki hienoja kokemuksia ja opin paljon uutta, mutta perhe ja kaksi lasta ovat suurin ja hienoin asia, mitä Pohjois-Amerikan reissusta jäi käteen, Niku toteaa.

Nikun Pohjois-Amerikan vuosille kuvastavaa oli hissiliike NHL:n ja AHL:n välillä. AHL:ssä pisteitä syntyi hurjaan tahtiin ja otteet olivat muutenkin hyviä, mutta vakituista NHL-paikkaa ei ainakaan vielä irronnut. Tämän takia aika Pohjois-Amerikassa oli myös raskasta.

– Yksi suurimpia syitä miksi halusin Eurooppaan oli se, etten jaksanut hyppelyä eri joukkueiden välillä. Uskoisin, että pystyisin enemmänkin pelaamaan NHL:ssä. Jos sinne vielä pääsen, minulla on enemmän annettavaa, puolustaja sanoo.

Jyväskylästä maailmalle lähteneet puolustajat ovat muodostuneet jo jonkinlaiseksi käsitteeksi. Sami Niku sopii tähän ryhmään hyvin, sillä suurimmat vahvuudet ovat kiekollisessa pelaamisessa. Liigan läpimurtokaudella 2016–17 hän iski 27 tehopistettä 59 ottelussa ja samankaltainen tahti pistetehtailussa jatkui myös Pohjois-Amerikassa.

Kiekollinen virtuositeetti yhdistettynä luonnonlapsen omaiseen olemukseen on mielikuva, joka hänestä on piirtynyt sitkeästi monen mieleen. Onko asia yhä niin?

– Se oli osuvin kuvaus viisi vuotta sitten. En ole niin puhdas luonnonlapsi, vaan nyt olen kokeneempi ja kasvanut niin fyysisesti kuin henkisestikin Niku sanoo.

Katso videolta lisää Nikun ajatuksia Pohjois-Amerikan vuosista ja siirtymisestä JYPiin.

Toimittaja: Jere Korkalainen
Kuvaus ja editointi: Jiri Halttunen