Lassila ja Pulkkinen Nuorten Leijonien matkaan Ruotsiin: ”Olisi siistiä pelata heitä vastaan tulos tai ulos-ottelu”

JYPin Jere Lassila ja Jesse Pulkkinen ovat tulleet valituksi Suomen alle 20-vuotiaiden leiriryhmään vuodenvaihteessa pelattavaan MM-turnaukseen Ruotsissa.

– Valinnat ovat todella hieno asia JYPille. Oli selvää, että Jere on hyvin lähellä kisapaikkaa, sillä hän on kulkenut koko polun läpi ja ollut ikäluokkansa kärkipelaajia. Seuran kannalta oli hienoa nähdä myös Jessen valinta, hänen rakettimainen nousunsa on jatkunut viime keväästä asti. Hänen potentiaalinsa on ollut tiedossa, mutta se mihin asti se on realisoitunut viime viikkoina, on yllättänyt myös seurassa, urheilutoimenjohtaja Mikko Viitanen sanoo.

– Jere on synnynnäinen johtaja ja kiinnostunut yksityiskohdista, se on ollut hänen vahvuutensa junioreista asti. Hän suhtautuu työhönsä insinöörimäisellä tarkkuudella. Muutama vuosi sitten mietin, että voisi joskus ottaa vähän rennomminkin, eikä olla niin tosissaan aina. Jesse on vastakohta; rento ja rempseä, mutta uhkuu itseluottamusta. Hienoa nähdä, että meidän junioriputkestamme tulee näinkin erilaisia pelaajia, mutta yhdistävänä tekijänä on kyky pelata jääkiekkoa kovalla tasolla.

Sekä Lassilalle että Pulkkiselle kyseessä on uran ensimmäinen ja viimeinen MM-turnaus tässä ikäluokassa.

– Hienoa päästä päättämään meidän juniorimaajoukkuepolkumme tuollaiseen tapahtumaan. Se oli selvä tavoite tälle kaudelle. Turnauksen jälkeen saattaa olla vähän haikeakin fiilis, mutta nyt pinnassa on innostus. Sitä suuremmalla syyllä haluamme tehdä turnauksesta menestymällä ikimuistoisen, Lassila sanoo.

– Todella hienoa olla mukana. Minulla ei ole niin paljon kokemusta kuin Jerellä, mutta olen päässyt vähän jo tutustumaan jätkiin. Toisen leirin jälkeen paikka kisajoukkueessa tuli enemmän tavoitteeksi, ennen sitä se ei niinkään ollut mielessä, Pulkkinen toteaa.

Pulkkinen debytoi maajoukkueessa tämän syksyn turnauksissa. Kahdeksassa ottelussa on syntynyt tehot 3+3. Nuorukainen näkee pystyvänsä tuomaan joukkueeseen muitakin vahvuuksia.

– Olen nähnyt, missä menee oman ikäluokan kärki ja tuli fiilis, että jotain on tehnyt oikein, kun siellä pärjäsin. Puolustuspelaamista mietin ensisijaisesti, mutta haluan tuoda joukkueeseen kokoa, fyysisyyttä ja hyökkäyspäähänkin jotain.

Lassila on ollut läpi ikäkausimaajoukkueiden kapteenin roolissa. C-kirjaimen saaminen rintaan myös tässä turnauksessa lämmittäisi jyväskyläläisen mieltä.

– Olisihan se kunnia-asia. Haluan olla monipuolinen pelaaja, tuoda koppiin johtajuutta ja sitä kautta auttaa joukkuetta voittamaan.

Ruotsi kisapaikkana tuo lisälatausta

Suomi lähtee turnaukseen parantamaan viime vuodesta, sillä silloin joukkue putosi puolivälierissä Ruotsia vastaan. Ennen tuota Nuoret Leijonat oli neljänä vuotena peräkkäin mitalipeleissä voittaen mitalivärisuoran ja ollen kerran neljäs.

Tämän vuoden joukkuetta voi kuvailla hyökkäysvoimaiseksi. Mukana ovat esimerkiksi Liigan maalipörssin kärkinimet Jani Nyman ja Lenni Hämeenaho.

– Suomella pitää aina olla laadukasta pelaamista molempiin suuntiin ja siihen päälle laadukkaat veskarit, mutta tänä vuonna meillä on laajalti hyökkäysosaamista. Joukkueessa on paljon pelaajia, joilla on onnistunut syksy takana, joten turnaukseen voi tulla täynnä itseluottamusta, Lassila kuvailee.

Kun kisat on Ruotsissa, ilmassa on pientä lisäjännitettä.

– Kyllä Ruotsissa pelaaminen tuo lisäfiilistä. Uutena vuotena on peli heitä vastaan ja sen haluamme voittaa. Juuso Vainio oli voittamassa 2014 U20-kultaa Ruotsissa ja häneltä on tullut vähän kuittia, että tuokaahan poika kotiin, Pulkkinen naurahtaa.

Lassilalla on Ruotsia vastaan myös kalavelkoja maksettavana. Ikäluokan alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa Suomi hävisi välieräottelunsa Ruotsille joutuen pronssiotteluun.

– Se peli on yhä mielessä. Olisi siistiä pelata heitä vastaan tulos tai ulos-ottelu. Tähän turnaukseen on helppoa lähteä, kun pelataan lähellä, ei ole aikaeroa ja on tuttu ympäristö. Toivottavasti myös suomalaisia tulee paljon paikan päälle, niin tulee fiilis kuin pelaisi kotipeliä, Lassila intoilee.

Onko tavoitteena yksiselitteisesti maailmanmestaruus?

– Tottakai, ei sinne yhtäkään peliä lähdetä häviämään. Näen, että meillä on kaikki mahdollisuudet tulla kullan kanssa pois, Lassila päättää.

Leiriryhmään on nimettynä kolme maalivahtia, kahdeksan puolustajaa ja 14 hyökkääjää. Joukkue kokoontuu torstaina Vantaalla ja matkustaa Ruotsiin perjantaina. Joukkue pelaa harjoitusottelut 19.12. Slovakiaa ja 21.12. Tšekkiä vastaan, minkä jälkeen nimetään lopullinen kisajoukkue. Turnaus alkaa tapaninpäivänä, jolloin Suomi kohtaa Kanadan ja huipentuu 5.1. pelattaviin mitalipeleihin.

Toimittaja: Jere Korkalainen
Kuvat: Jiri Halttunen