Raportti: JYP raapi voiton väkisin – ”Joukkue pelaa paremmin, kun on peli alla”

JYP lähti lauantai-illan ratoksi hakemaan Vaasasta katkoa kolmen ottelun mittaiselle tappioputkelleen. Kaukalossa nähtiin tiukka ja tasainen taisto, joka huipentui ottelun loppuhetkille.

JYP siirtyi ajassa 46.25 ensimmäistä kertaa johtoon, kun Juuso Puustinen teki illan toisen osumansa. Sport tuli vielä tasoihin, mutta lopulta C.J. Smith runnoi ottelun voittomaalin ajassa 58.13. Kyseessä oli Smithin ensimmäinen maali JYPissä, jolla viimeisteltiin loppulukemat 2–3.

– Paransimme eilisestä. Jotenkin tuntuu, että joukkue pelaa paremmin, kun on peli alla. Se eka peli on vähän heikompi, mutta se, että parannamme, kertoo joukkueessa olevan voimaa. Tänäänkin käänsimme voiton noinkin laadukasta vastustajaa vastaan, Puustinen summaa.

– Puolustamme jälkimmäisissä peleissä jämäkämmin. En tiedä, olemmeko niin freesejä, että ylipelaamme, ja kun pahimmat kaasut on kaasuteltu pois, viikon muissa peleissä olemme paremmin ytimessä.

Illan kolmas JYP-hahmo oli Veini Vehviläinen, joka kirjasi itselleen 29 torjuntaa.

20231209 Vaasan Sähkö Areena Vaasa, FINLAND. LIIGA: Vaasan Sport – Jyp.
Photo: Juha Lahti / Apollo photo

Avauserässä tasaista

Ottelun avauserä oli kokonaisuutena melko tasainen ja hallinta vaihteli puolilta toiselle. JYPin tekeminen oli pääosin tylyä vieraspelaamista, jota määritti tiivis puolustuspelaaminen. Sport loi erässä muutaman paikan, mutta ne syntyivät pääosin virheistä kiekollisessa pelaamisessa. Kiekko kävi kerran JYP-maalin kehikossa, mutta myös Vehviläinen oli mies paikallaan.

JYPin parhaat paikat aukenivat Jarkko Maliselle, joka pääsi ylivoimalla puttaamaan kiekkoa puolityhjään maaliin ja ohjaamaan Teemu Erosen syötön, mutta toiseen erään lähdettiin maalittomassa tasatilanteessa.

Toisen erän ensimmäinen kymppi alkoi vierasjoukkueen komennossa. Joinain toisina iltoina JYP olisi päässyt sen aikana pelaamaan useammankin ylivoiman, mutta erän ensimmäiset kaksi ylivoimamahdollisuutta tulivat Sportille. JYPin ylivoima selvitti nämäkin, tosin kevyellä vaasalaisten avustuksella, kun jälkimmäinen katkesi heti alkutekijöihinsä Atro Leppäsen rangaistukseen. Tasavajaan aikana Maliselle aukesi jo illan kolmas huippupaikka, mutta kiekko ei mennyt vieläkään maaliin.

Erän puolivälin taitteen tapahtumat saivat heti seuraavassa vaihdossa jatkoa, kun Anttoni Honka näytti karkaavan läpiajoon, mutta Jukka Rautakorven tunteita kuumentaen tilanteesta vihellettiin Reid Gardinerille estämisrangaistus. Tuon ylivoiman aikana Sport karkasi myös johtoon, kun Sebastian Wännström ohitti jään pinnassa maanneen Vehviläisen.

JYP ei takaiskusta lannistunut, vaan puski kovempaa päälle. Paineistus tuotti erän lopulla vielä tulosta, kun Juuso Puustinen laukoi kiekon maaliin.

– Pitää luottaa, että maalipaikat tulee ennemmin tai myöhemmin. Tänään niitä tuli. Kova halu itselläni olla eturintamassa, kun saan vastuuta erikoistilanteissakin. Olen tosi iloinen, että ketju on myös pysynyt kasassa, mikä kertoo, että valmennus ei ole nähnyt syytä lähteä sitä muuttamaan.

20231209 Vaasan Sähkö Areena Vaasa, FINLAND. LIIGA: Vaasan Sport – Jyp.
Photo: Juha Lahti / Apollo photo

Hidastusten perusteella kiekko osui maskia tehneeseen Jere Lassilaan, mutta ainakaan heti ottelun jälkeen maalia ei oltu muutettu Lassilan nimiin. Eilisessä HPK-ottelussa oli samankaltainen tilanne, kun pelin jälkeen Lassilan maali vaihdettiin Puustisen nimiin.

– Eilinenkin osuma oli tosi pieni. Jere ei tiennyt, osuiko kiekko häneen, Puustinen kertaa maalinjälkeisiä keskusteluja Lassilan kanssa.

Päätöserä alkoi siitä, mihin toinen erä jäi, kun JYP puski vahvasti päälle. Vielä ensimmäinen hankittu ylivoimamahdollisuus ei tuonut tulosta, mutta jälkimmäisen aikana Puustinen laukoi illan toisen osumansa useamman huippupaikan jälkeen.

Sport kipusi lopussa vielä tasatilanteeseen ja oli lähellä mennä johtoonkin, kun Vehviläisen paha harhasyöttö avasi Sportille huipputontin. Tämän mokaamisen jälkeen pelin suunta kääntyi ja Smith pääsi sutimaan kiekon verkkoon.

20231209 Vaasan Sähkö Areena Vaasa, FINLAND. LIIGA: Vaasan Sport – Jyp.
Photo: Juha Lahti / Apollo photo

Viimeiset minuutit JYP selvitti vielä alivoimalla hurjasti taistellen. Lopulta kolme pistettä kuitenkin siis matkasivat Jyväskylään.

JYPin seuraava koitos on keskiviikkona Porissa.

Toimittaja: Jere Korkalainen
Kuvat: Juha Lahti/Apollo photo