Raportti: JYP taisteli Porista kaksi pistettä – ”Kaunis vierasvoitto”

Porin keskiviikkoillassa ei juhlittu maaleilla, mutta tunnetta ja puhetta aiheuttaneita tilanteita riitti senkin edestä. Yhden ulosajon lisäksi kahta taklausta tutkittiin videolta, mikä kertoo pelin fyysisestä luonteesta.

Ässät painoi pitkiä pätkiä päälle, mutta tuskaili maalintekonsa ja Veini Vehviläisen (21 torjuntaa) ohittamisen kanssa. JYPin voikin sanoa taistelleen itsensä jatkoajalle, jossa se myös lopulta käänsi pelin itselleen. Voittomaalista komean kuvion päätteeksi vastasi kultakypärä Jerry Turkulainen.

Yksi voitokkaan vierasottelun taistelun ruumiillistumista oli Aaro Vidgren, joka palasi kokoonpanoon muutaman viikon poissaolon jälkeen.

– Kaunis vierasvoitto. Ei ehkä niinkään pelillisesti, mutta tärkeä voitto meille. Oli kiva päästä taistelemaan taas loukkaantumisten jälkeen, Vidgren kertaa.

– Kivaa rehellistä kamppailua. Välillä itse kaatuu ja välillä kaveri kaatuu, sellaistahan se on.

Voitto nosti JYPin sarjassa sijalle kahdeksan. Varsinaisen peliajan ainoasta JYP-osumasta vastasi Braden Christoffer.

(Kuva: Tomi Vastamäki)

Nopea takaisku

Ottelun avauserä oli vauhdikasta ja tasaista pelaamista. Erä tarjosi myös yhden maalin, kun Marcus Davidsson avasi ottelun maalihanat vain vajaan neljän minuutin pelin jälkeen JYPin pahan kiekonmenetyksen jälkeen.

Erän edetessä pitkiä pyörityksiä alettiin nähdä myös Ässien puolustuspäässä, mutta porilaiset puolustivat maalinsa edustaa tiiviisti. Erän paras hurrikaanipaikka aukenikin ylivoimalla Robert Rooballe, mutta miehen tulinen laukaus viuhui yli puolityhjän maalin.

JYP sai toiselle erälle lentävän lähdön, kun uusittu Christofferin ketju vastasi koulumaalista. Kokoonpanoon palannut Vidgren riisti kiekon kulmassa, toimitti kiekon viivaan, josta Jesse Pulkkinen laukoi ja Christoffer ohjasi sen maalin perukoille.

(Kuva: Tomi Vastamäki)

Samainen ketju oli muutamaa minuuttia myöhemmin tapahtumien keskipisteessä, kun JYP-henkisillä sydän saattoi jättää pari lyöntiä välistä. Jesse Joensuu törmäsi maalin edustalla Veini Vehviläiseen, mutta Vehviläinen selvisi tilanteesta säikähdyksellä. Tekoa tutkittiin myös videolta, ja lopulta Joensuulle tuomittiin 2+2-minuuttinen rangaistus, kun taas JYPistä rangaistusaitioon lähti Christoffer yhdeksi kaksiminuuttiseksi.

Kuten myös avauserässä, erän viimeisille minuuteille paine alkoi kasaantua hurrikaaniryhmän puolustusalueelle. Paine jatkoi kasaantumistaan ajassa 38.53, kun Mikko Petman sai polvitaklauksesta ulosajon. JYP selvitti viimeisen minuutin ja näin ollen päätöserään lähdettiin tasatilanteessa.

Päätöserään olisi voitu lähteä myös tasavajaalla, kun Lenni Hämeenahon taklausta tutkittiin videolta, mutta tilanteesta ei tuomittu rangaistusta. Tilanteessa kovia kokenut Vidgren ei loukkaantunut ja pystyi jatkamaan peliä.

– Yritin purkaa ja kaveri rullasi yli. Joku osui silmäkulmaan, mutta en jää sinne köllöttelemään. Jos ei ollut mitään, niin hyvä ja puhdas taklaus, hän kertaa.

(Kuva: Tomi Vastamäki)

Päätöserään jääneet neljä minuuttia alivoimaa olivat todella kovaa selviytymistä, jonka aikana myös puolustajat pääsivät pelaamaan maalivahtina. Kiekko pyöri useita kertoja aivan maaliviivan tuntumassa, mutta lopulta isännät eivät iskeneet ylivoimamaalia.

Kuten kahdessa ensimmäisessä erässä, myös päätöserässä Ässät tarttui erän edetessä vahvemmin ja vahvemmin tahtikapulaan painaen peliä JYPin päätyyn. Hurrikaanipaidoilla oli vaikeuksia päästä kiekkoon tai purkaa painetta, minkä takia välillä myös vaihdot venyivät todella pitkiksi rikkoen rytmiä.

Joukkue taisteli itsensä jatkoajalle, jossa Anttoni Honka ja Jarkko Malinen rakensivat komealla sommitelmalla Turkulaisen voittomaalin. Voitollisen ottelun jälkeen joukkue jää Poriin, josta matka jatkuu huomenna Raumalle kohti perjantaista Lukko-ottelua. Vanhana Lukko-pelaajana Vidgren ei ollut valmis ottamaan matkaoppaan roolia välipäivälle, vaan sysäsi sen Mikko Petmanille.

– On kiva päästä viettää jätkien kanssa aikaa ja katselemaan vieraita kaupunkeja. Perheetkään ei ole mukana, niin voi olla jätkien kesken. Uskon, että ”Mipi” vie meidät Vanhan Rauman kaffebaariin. Tiedän, että siellä on hyvät munkit. Annetaan kuitenkin vastuu hänelle.

(Kuva: Tomi Vastamäki)

Toimittaja: Jere Korkalainen
Kuvat: Tomi Vastamäki/Liiga