”Vaikea kuvitella konkreettisempaa ja vaikuttavampaa työtä” – Juhlakauden kotimaalit tuottaneet 3400 euroa lasten ja nuorten mielenterveystyölle

Juhlakausi etenee kohti puolimatkan krouvia, kun jouluviikolla pelattava JYP-Ässät ottelu on hurrikaaniryhmän viidestoista esiintyminen Liigan runkosarjassa kotiyleisön edessä LähiTapiola Areenalla. Liigakauden ensimmäiseen puolikkaaseen on mahtunut runsaasti upeita kotimaaleja sekä tunteiden vuoristorataa Hippoksen hurmoksen saattelemana.

Kauden aikana JYPin ja Alvan lasten ja nuorten mielenterveystyöhön kohdennetun kampanjan myötä jokainen maali on merkityksellisempi, kuin vain kiekko vastustajan verkossa. Jokaisesta LähiTapiola Areenalla tehdystä JYP-maalista tuetaan 100 eurolla Jyväskylän seudun mielenterveysseura ry:n toimintaa, joka konkretisoituu Kriisikeskus Mobilen päivittäisessä työssä Jyväskylän Tourujoen kupeessa Matarakadulla.

JYPin pelaajistosta Robert Rooba, Juuso Puustinen, Jarkko Malinen, Riku Tohila, Anttoni Honka sekä Braden Christoffer yhdessä valmennustiimin Ville Niemisen sekä Alvan talousjohtajan Pasi Jalosen ja myyntipäällikkö Mirva Pietilän kanssa saivat mahdollisuuden tutustua Kriisikeskus Mobilen työhön mielenterveyden parissa. Kriisikeskus Mobilen johtajan Tuija Hauvalan sekä asiantuntijan, vastaavan kriisi- ja väkivaltatyöntekijän Liisa Jaakonahon, viesti oli painava – tarve nuorten mielenterveystyölle sekä mielen hyvinvoinnin edistämiselle on todellinen maailman myllerrysten keskellä. Kampanjan tuki mahdollistaa konkreettisia toimia kouluympäristössä nuorten kohtaamiselle ja keskustelulle mielen hyvinvointiin liittyvistä asioista, sekä luomalla turvallisen väylän purkaa itsetuhoisia ajatuksia. Tuen myötä myös kriisityöntekijöiden tavoitettavuus paranee, kun nuorille suunnattua chat-kanavaa voidaan pitää auki pidempään vuorokaudessa.

Liisa Jaakonahon puheenvuoro ja tutkittuun tietoon pohjautuvat havainnot lasten ja nuorten mielen hyvinvoinnin kehityksestä herättivät runsaasti ajatuksia ja keskustelua, kuinka urheiluseurat, yritykset ja yhteiskunnallisesti merkittävät toimijat voivat edelleen rakentaa tiiviimpää yhteistyötä vaikuttaakseen positiivisesti paremminvoivan paikallisyhteisön puolesta.

Nyt kun on päässyt tutustumaan mielenterveysseuran työhön tarkemmin, on vaikea kuvitella konkreettisempaa ja vaikuttavampaa työtä, kuin mitä täällä tehdään ja kuinka täällä pystytään auttamaan ihmisiä ja vaikuttamaan ihmisten tilanteisiin”, Alva-yhtiöiden talousjohtaja Pasi Jalonen tiivistää vierailun nostattamia ajatuksia.

JYPillä on hyvin paljon annettavaa tälle paikalliselle yhteisölle, ja siitä on saanut alkunsa tämä JYPin ja Alvan yhteiskunnallisesti vaikuttava työ. Tämä on konkreettinen tapa tuoda maalinteon jaettua iloa myös niiden ihmisten arkeen, jotka tukea eniten kaipaavat, Osmo Laitila JYPiltä kertaa miksi työ sosiaalisen vaikuttavuuden parissa on tärkeää ja merkityksellistä.

Ja onhan upeita JYP-maaleja LähiTapiola Areenalla nähty syyskauden aikana yhteensä 34 kertaa ja komeimmat näistä on koostettu oheiseen top 5 -maalit koosteeseen. Kotimaalipörssin kärkipaikan ennen 19.12. JYP-Ässät ottelua jakavat Juuso Puustinen ja Jerry Turkulainen kuudella osumallaan. Seuraavina maalipörssin kärkeä jahtaavat Sami Niku neljällä maalilla ja Reid Gardiner kolmella täysosumalla. Yhteensä jouluviikolle tultaessa 15 JYP-pelaajaa on onnistunut upottamaan kiekon vastustajan verkkoon LähiTapiola Areenalla. Maalirikkaimpia pelejä syyskauden kuluessa ovat olleet 7-3 voitto SaiPasta syyskuussa sekä JYP100 -juhlapeli KalPaa vastaan marraskuussa, joka päättyi lopulta JYPin 6-5 voittoon.

 

Jyväskylän seudun mielenterveysseura ry ylläpitää Keski-Suomen hyvinvointialueen ja STEAn tuella Kriisikeskus Mobilea. Keskisuomalaisten on mahdollista saada Kriisikeskus Mobilesta matalan kynnyksen kriisityötä elämän eri kriisitilanteissa puhelimitse 044 7888470, kasvokkain Jyväskylässä (Matarankatu 6 B 4 krs) ja verkossa chatin kautta. Kriisityön lisäksi Mobilessa on yksilötyötä niin väkivaltaa kokeneille kuin väkivaltaisesti käyttäytyneille. Kriisikeskus Mobilen matalan kynnyksen tuki on helposti saavutettavaa ja keskus tekee verkostotyötä sekä palveluohjausta asiakastyössä mm. Keski-Suomen hyvinvointialueen, kuntien, poliisin sekä eri järjestötoimijoiden kanssa. Jyväskylän seudun mielenterveysseura ry:n toiminnassa on mukana myös koulutuksen käyneitä vapaaehtoisia, jotka tekevät Kriisikeskus Mobilessa kahdeksan kriisityöntekijän rinnalla kriisityötä sekä lisäksi vapaaehtoiset osallistuvat erilaisiin yhteistyötapahtumiin, verkostoihin sekä koulutuksiin.

Meistä jokainen voi osallistua Kriisikeskus Mobilen työhön tukemalla keskuksen toimintaa lahjoitusvaroin. Lue lisää kuinka sinä voit auttaa: Lahjoita – tue toimintaamme – Kriisikeskus Mobile

(Rahankeräyslupa RA/2021/99 JSMS ry/Kriisikeskus Mobile)