Raportti: Vesiksen iltamissa katkera tulos – KalPa tasasi paikalliskamppailujen voitot

JYPille oli jaossa jälleen kriittisiä pisteitä taistelussa pudotuspelipaikasta, kun KalPa tuli kylään kauden viimeiseen Järvi-Suomen derbyyn. Pisteitä ei kuitenkaan liiennyt, sillä KalPa oli parempi luvuin 3–2.

Illan muisteltavaksi osioksi jäi JYPin pitkäaikaisen huoltajan Pekka Vesamaan 1000:s ottelu huoltajana. Vesamaa tunnetaan värikkäänä persoonana, jonka hymy ei hyytynyt tälläkään kertaa tappion jälkeen.

– Huomaa, että on kokenut parru ja kauan ollut tässä mukana. Jääkiekko on maailman hienoin peli. Suolahan on se, että välillä myös voitetaan ja välillä tässä on voitettukin, Vesamaa kertaa.

– Haluan kiittää kaikkia ihmisiä, jotka joukkueissa ovat mukana olleet. Anttoni Hongan kaltaiset veijarit tekevät muiden arjesta parempaa omalla olemassa olollaan.

”Vesiksen jutut” on käsite, joka elää voimakkaana ympäri kiekkopiirien. Huoltajalegendalla itsellään oli niistä vesismäinen näkemys.

– Paskojahan ne on. Kaikki perustuu siihen, että on huonoja juttuja ja ensimmäisenä nauraa niille sekä itselleen. Se on lahja, jonka jokaisen pitäisi suoda itselleen.

Pelissä paljon vauhtia

JYP tuli ottelun avauserään terävästi. Ykkösketjun johtamana hyökkäyspeli vyöryi kerta toisensa jälkeen KalPan päätyyn. Avausmaalikin syntyi vain reilun minuutin pelin jälkeen, kun Eetu Peltolan viivakuti meni verkkoon saakka.

Erän edetessä KalPan terävät pelin käännöt alkoivat tuottaa ongelmia isännille. Kova tempo toi mukanaan oman osansa virhelyöntejä, joiden seurauksena KalPa ehti käymään johdossakin. Pari löysää puolustustilannetta onnistui hyödyntämään Oliver Kapanen ja Jaakko Lantta.

– Hyvän lähdön jälkeen annoimme KalPan omat aseet heille; syötimme heille kiekkoa ja kun he ovat hyviä kääntämään peliä, kompastuimme siihen. Se oli nuorallatanssimista, kun emme olleet nöyriä ja pelanneet peruspeliä, Mikko Heiskanen sanoo.

Erätauolle lähdettiin kuitenkin 2–2-tilanteessa, kun Teemu Eronen osui maalipuiden väliin.

Toisen erän alku oli JYPin, mutta rytmin rikkoutuminen siirsi hallintakapulan KalPan hyppysiin. Kiekko hukkui hurrikaanipaidoilla kriittisissä paikoissa useaan otteeseen, mikä venytti useiden pelaajien vaihtoja.

JYP teki omia pistäytymisiään KalPa-päädyssä. Yksi niistä aiheutti kuopiolaisvahti Juha Jatkolan loukkaantumisen, yhdessä Jarkko Malisella ammotti jo lähes tyhjä maali edessään, mutta hän ei onnistunut nostamaan kiekko yli Stefanos Lekkasin patjan.

Päätöserä alkoi vauhdikkaana, kunnes KalPa pääsi noin viiden minuutin kohdalla ylivoimalle. Heti sen jälkimainingeissa Matyas Kantnerin laukaus kimposi Eetu Peltolan mailasta verkkoon, mikä lamaannutti isännät. Tämän jälkeen KalPa pystyi kontrolloimaan lähes koko ottelun lopun kiekkoa ilman suurempaa vaaraa omalla maalillaan.

– Aika kapealla mennään, lopussa se syö hyökkäyspelaamista. Jere Lassilan ketju pystyi pelaamaan, mutta muilla oli vähän selviytymistä. Kaikki eivät pystyneet vastaamaan KalPan vaateeseen, Heiskanen kertaa.

Vaaran hetki tuli ottelun viimeiselle sekunnille, kun Jerry Turkulaiselle aukesi vielä erinomainen maalipaikka, mutta jo tuulettanut yleisö joutui pettymään, sillä kiekko ei mennyt maaliin asti. Näin KalPa korjasi pisteet ja tasasi kauden Järvi-Suomen derbyjen voitot lukemiin 3–3.

Pieni hopeareunus kahdessa edellisessä ottelussa on ollut parantunut alivoimapelaaminen, jota myös päävalmentaja kehui. Ero pudotuspeliviivan päälle on tämän illan jälkeen kahdeksan pistettä. Runkosarjaa on jäljellä vielä kahdeksan ottelua. Kuinka pitkänä JYPin huoltajalegenda näkee vielä jäljellä olevan kauden?

– Olen huoltaja, en ennustaja, Vesamaa päättää.

Voittoa haetaan jälleen viikonloppuna, jolloin JYP matkustaa ensin TPS:n vieraaksi ja lauantaina kylään tulee Jukurit.

Toimittaja: Jere Korkalainen
Kuvat: Jiri Halttunen