Raportti: Smithin kaksi osumaa oli laiha lohtu Malisen juhlapelissä

Hämeenlinnaan oli matkustanut komea määrä JYP-kannattajia, mutta kannatus ei kantanut vajaamiehistä hurrikaaniryhmää pisteille, vaan kotijoukkueen pistepussi lihosi kolmella lukemin 4-2.

Päätöserään lähdettiin HPK:n 3-2-johtotilanteessa, mutta kun JYPIltä ei lisäosumia nähty, tuloksena oli viides peräkkäinen tappio. JYP kamppaili jo eilen tehokkuutensa kanssa, ja tänäänkin yksi ottelun avainpelaajia oli vastustajan maalivahti. Liigadebyyttinsä suorittanut Kim Saarinen torjui yhteensä 27 kertaa.

– Annoimme heille muutamia ylivoimahyökkäyksiä ja emme tehneet omista paikoistamme, vaikka niitä ihan riittävästi oli, Jarkko Malinen kiteyttää.

Ainoa Saarisen ohittamiseen kyennyt pelaaja oli C.J. Smith, joka iski kaksi osumaa. Jerry Turkulainen kirjasi jälkimmäiseen osumaan syöttöpisteen, ja nousi näin ollen pistepörssin kärkipaikalla kahden pisteen johtoon.

Maliselle illan kamppailu oli uran 600:s Liigassa. Yhdeksän hyökkääjän rivistön vuoksi kokenut hyökkääjä sai peliaikaa peräti 25 minuuttia.

– Kyllä tuntui, että aika reippaasti sitä peliaikaa tuli. Nyt kuitenkin saa taas levätä, Malinen puhaltaa.

– Olen saanut pitkään tehdä sitä, mistä tykkään, kiitollinen pitää olla. Olen saanut edustaa hienoja joukkueita ja saanut hyviä ystäviä.  Tämä kausi on ollut kaksijakoinen. Iisalmesta hommat lähti hyvin käyntiin ja siirryin tänne. Pystyin nauttimaan pelistä todella paljon ja löysin uutta intoa. Nyt on ollut pitkään vaikeampaa jaksoa.

Tuttuja virheitä

JYP sai otteluun terävän alun, mutta harmillisesti kesken pyörityksen viisikko hajosi, eikä Veikko Loimaranta erehtynyt auenneesta läpiajostaan.
Hurrikaanipaidat eivät kuitenkaan takaiskusta lamaantuneet, vaan tulivat erän puolivälin tienoilla tasatilanteeseen. Hienon aloituskuvion jälkeen C.J. Smith unohtui vapaaksi maalin edustalle, eikä yhdysvaltalaishyökkääjä jättänyt tilaisuuttaan käyttämättä.

Johto kesti kuitenkin vain muutaman minuutin, kun Kasper Lundell onnistui ohittamaan Veini Vehviläisen lähietäisyydeltä. Näin ollen toiseen erään lähdettiin HPK:n 2–1-johdossa.

Toinen erä oli melko tarkkaa ja tasaista pelaamista, eikä maalipaikoilla juhlittu. Hieman avauserän tilannetta muistuttaen kuin salamana kirkkaalta taivaalta Kerho-hyökkääjä oli läpiajossa. Anttoni Honka ehti rikkomaan häntä ja tilanteesta seuranneesta rangaistuslaukauksesta Lundell iski illan toisen osumansa.

JYPille aukesi illan aikana useampiakin ylivoimamahdollisuuksia. Kapeasta materiaalistakin johtuen ylivoimaviisikot elivät ottelun aikana voimakkaasti.

Toisen erän loppupuolella ykkösylivoimasta otettiin Malinen ja Juuso Puustinen pois, kun Santeri Koskela ja C.J. Smith hyppäsivät tilalle. Ovela paikanvaihto jätti Smithin jälleen vapaaksi maalinedustalle, ja kiekkoa kaivettiin jälleen Saarisen selän takaa. Osuma syntyi ylivoiman jälkihöyryillä, kun rangaistus oli umpeutunut kaksi sekuntia aiemmin.

JYP tuli päätöserään päättäväisesti kavennusta hakien. Painopiste heitteli päästä päähän, mutta JYP pystyi kamppailemaan väkevästi ja luistelemaan terävästi vastustajaa kovemmasta kuormasta huolimatta.

Kun avauskymppi ei maaleja tarjonnut ja JYP selvitti päätöskympin alkuun tulleen alivoimansa, loppuun aukesi vielä kirimahdollisuus tasoitukselle.

Kirin aikana kapteeni Teemu Eronenkin innostautui jo yrittämään ilmaveiviä ja Jerry Turkulainen kiskaisi kiekon ylärimaan, mutta tasoitusosumaa ei lopulta nähty. Loppulukemat tyhjään maaliin viimeisteli Artturi Toivola.

Matkaa pudotuspeliviivan päälle on nyt 12 pistettä, joten pudotuspeleistä ulosjääminen on käytännössä varmaa. Malinen nostaa kuitenkin esiin loppukauden pelien merkityksen.

– Pitää loppuun asti yrittää ja antaa kaikkensa joukkueen eteen. Äijiä on sivussa, niin tietyille pelaajille aukeaa hieno mahdollisuus näyttää isommassa roolissa. Pyrin myös auttamaan Jerryä kohti pistepörssin voittoa. Hän on sellainen taikuri kiekon kanssa, ettei aina tiedä, mitä kaneja hatusta tulee. Toki hienoa, kun ketjussa pelaa myös hyvä ystäväni ”Pudi” (Puustinen).

JYPin seuraava ottelu on tiistaina LähiTapiola Areenalla, kun kylään tulee viimeistä kauttaan valmentavan Risto Dufvan Sport.

Toimittaja: Jere Korkalainen
Kuvat: Teemu Hannula/Liiga