​Vallenius: CHL meille äärimmäisen tärkeä sarja

JYP eteni lokakuussa CHL-liigassa 16 parhaan joukkoon peittoamalla piinkovan ruotsalaisseura Skellefteån yhteismaalein 6-4. Vaikka JYP-pelaajien ja organisaation ”päätyö” kotimaan Liigassa on syksyn osalta kiihkeimmillään, on myös CHL-liigalla hurrikaaniseuralle suuri merkitys.

– CHL on meille urheilullisesti ja kokonaisuutena ylipäätään äärimmäisen tärkeä sarja. Tuoreena liigana CHL on viime aikoina ottanut ja tulee ottamaan todella suuria kehitysaskelia, JYPin toimitusjohtaja Aku Vallenius toteaa.

– Me halutaan ehdottomasti olla mukana kehittämässä ja levittämässä jääkiekkoa Euroopan kasvaville markkinoille. On hienoa, että ranskalaiset ja englantilaiset pääsevät näkemään pohjoiseurooppalaisia huippuseuroja ja me saadaan taas nähdä esimerkiksi keskieurooppalaista fanikulttuuria, Vallenius jatkaa.

CHL ei ole vielä yltänyt Suomessa yleisömäärissä Liigan tasolle toisin kuin esimerkiksi Sveitsissä. Silti sarjalla on paljon annettavaa faneille monellakin saralla.

– Vaikka kuka tahansa sanoisi mitä tahansa, niin esimerkiksi Skellefteå-pelit olivat äärimmäisen korkeatasoista jääkiekkoa, Vallenius huomauttaa.

Kansainväliset kokemukset vievät JYPiä myös seurana kohti tavoitetta eli olla Euroopan paras kiekko-organisaatio.

– Tämä vie myös meidän omaa juttua eteenpäin. Kansainvälinen yhteistyö auttaa organisaatioita kehittymään, kun ajatukset vaihtuvat. Ei me voida kehittyä vain omassa poterossa, Vallenius summaa.

– Toivon, että meidän into ja motivaatio näkyy myös lehtereille. Toivon myös, että kannattajat ovat yhtä mukana tässä hommassa kuin me ollaan.

Ensi kaudeksi CHL uudistuu niin urheilullisesti kuin myös tietyiltä osin taloudellisesti. Jatkossa liigaan pääsee urheilullisen karsinnan kautta.

– On todella tärkeää, että tästä sarjasta tehdään osa eurooppalaista kiekkoilua. Siitä isoja merkkejä ovat muun muassa uusi kuuden vuoden tv-sopimus, joka tuo osallistujille isompia palkintorahoja. Näin rakennetaan pysyvyyttä.

– Tärkeää on myös ensi kaudella tuleva urheilullinen karsinta. Jatkossa mukana ovat 4-5 seuraa isoista liigoista ja sitten pienempien liigojen mestarit. Se tuo sarjaan lisää haastetta ja mielenkiintoa, Vallenius päättää.