Tomasek, Voutilainen ja Rutanen JYPiin

JYP on tehnyt sopimukset keskushyökkääjä David Tomasekin, maalivahti Joona Voutilaisen sekä laitahyökkääjä Aleksi Rutasen kanssa.

 

Keskushyökkääjä David Tomasek, 22, siirtyy JYPiin Tšekin Pardubicesta. Tällä hetkellä Tšekin maajoukkueen vahvuuteen kuuluva Tomasek siirtyy JYPiin kahden vuoden sopimuksella.

Tomasek on pelannut kolme edellistä pelikautta Tšekin pääsarjassa Pardubicen joukkueessa tehoin 134. 31+29=60. Hän on pelannut yhdet U20 MM -kisat vuonna 2016 ja A-maajoukkuedebyyttinsä Tšekin paidassa hän teki saman vuoden joulukuussa.

David on urallaan tehnyt rohkeita valintoja jääkiekkoilijana kehittymisensä vuoksi. Hän lähti 14-vuotiaana juniorina Sparta Prahasta USA:han juniorikiekkoa pelaamaan, pelipaikkana oli silloin puolustaja. Viiden Pohjois-Amerikassa vietetyn juniorivuoden jälkeen hän palasi takasin Tšekkiin ja tällä kertaa Pardubicen paitaan, hyökkääjänä.

Kookas (187 cm & 85 kg) ja rightilta ampuva Tomasek tunnetaan taitavana ja työteliäänä joukkuepelaajana. Davidin tavoitteet ovat korkealla ja 22-vuoden iässä hän kokee, että suomalainen Liiga on se sarja ja JYP on se seura, jossa ”seuraava steppi” tapahtuu Pohjois-Amerikan kaukaloihin paluuta varten.

 

Maalivahti Joona Voutilainen, 21, siirtyy Pelicansista JYPiin

Sopimus on mallia 1+1. Sopimuksen jälkimmäinen pelikausi sisältää seuran puoleisen option.

GrIFK:n kasvatti Voutilainen (186 cm & 72 kg) on pelannut kahdella viime kaudella Liigaa 29 ottelun verran Lahden Pelicansin maalilla päästäen 2,53 maalia per ottelu ja torjuntaprosentin ollessa lukemilla 90,03.

Pelicansin vuosina Voutilaiselle kertyi myös 22 Mestis-ottelun kokemus Heinolan Peliitoissa.

Liigakausi 2017-18 päättyi Voutilaisella nousujohteisesti. Hän sai roolia ja peliaikaa Pelicansissa kevään mittaan kasvavasti. Playoffs-otteluissa SaiPaa vastaan Voutilainen torjui mallikkaasti kaikissa kolmessa ottelussa tilastoin KA 2.32 sekä T% 93,1.

Voutilainen on teknisesti erittäin taitava ja yhä voimakkaasti kehittyvä maalivahti, joka pystyy suorittamaan jo ”tässä hetkessä”, kuvailee maalivahtia JYPin maalivahtivalmentaja Jarkko Hyytiä.

JYPin maalivahti- ja fysiikkavalmentaja Jarkko Hyytiä on osoittautunut urallaan taitavaksi molarin lahjakkuuden arvioijaksi ja kehittäjäksi. Kaudella 2017-18 Liigassamme pelasi yhteensä yhdeksän maalivahtia, joiden kanssa Hyytiä on urallaan aiemmin tehnyt pitkäjänteistä ja tehokkaasti pelaajaa kehittävää valmennustyötä.

 

Laitahyökkääjä Aleksi Rutanen, 23, siirtyy Espoosta JYPiin

Sopimus on mallia 2+1. Sopimuksen viimeinen pelikausi sisältää seuran puoleisen option.

Aleksi Rutasella (185 cm & 85 kg) on allaan vahva Mestis-kausi Espoo Unitedin riveissä. Tehopisteillään  15+17=32 (+13) pelaamissaan 50:ssä Mestis-ottelussa Rutanen oli juuri päättyneellä kaudella Espoo Unitedin paras sekä maalintekijänä että plus-miinus -pelaajana.

Aleksi Rutasen vahvuus on monipuolisuus. Hän on älykäs ja vastuullinen kahden suunnan pelaaja. ”Kaikki käy”: ylivoimat, alivoimat, otteluiden viimeiset minuutit; oma maalivahti tai vastustajan maalivahti pois otettuna.

JYPin UTJ Jukka Holtari kuvailee pelaajaa näin: ”Jääkiekon Erikeepperiä; Nähtyä Rutasen aiemmalta uralta: Mikä joukkueen ketjuista milloinkin on liemessä, niin valmentajat korjaavat sen laittamalla siihen ketjuun Aleksin. Hän henkilökohtaisella panoksellaan liimaa ja fiksaa ketjustaan taas toimivan ja tasapainoisen ketjun”.

Espoon Kiekkoseuran kasvatin Aleksi Rutasen Liigadebyytti nähtiin Espoossa jo kaudella 2012-13. Kyseinen kausi oli Rutasen uran viimeinen juniorikausi ja hän nakutteli Bluesin A-nuorissa yhteensä 57 tehopistettä pelaamissaan 59 ottelussa (RS+PO, yht). Rutanen kuului Espoon juniorivuosinaan usein ”mitaliryhmiin” ja hän on urallaan ehtinyt pelata 35 poikien maaottelun lisäksi myös jo yhteensä 83 kappaletta Playoffs-otteluita junioreissa sekä Mestiksessä.

Viimeiset viisi kautta Rutanen on pelannut Mestis-tasolla, yhteensä yli 229 matsia Playoffseineen.  Rutasen nousuvauhtia Mestiksestä Liigatasolle rajoittivat parit pitkät loukkaantumiset ja hänelle tulikin vuosien 2015-16 aikana 1,5 vuoden tauko pelaamisesta polvivamman vuoksi. Vammasta toivuttuaan Rutanen on pelannut kaksi täyttä ja onnistunutta kautta Mestistä Tuton ja Espoo United riveissä.